AUDIO: De strijd om woningbouw in Burgum zet voort · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: De strijd om woningbouw in Burgum zet voort

donderdag 20 januari 2022

BURGUM – Iedereen is het er over eens dat er een woningtekort is in Burgum, maar toch is het bouwen van nieuwe woningen een hele strijd. Verschillende locaties zijn genoemd als opties voor nieuwbouw, maar elke locatie heeft voor- en nadelen.

Ook in de gemeenteraad zijn de meningen verdeeld over de juiste locatie voor nieuwe woningen. Gert van der Meijden van het CDA geeft de voorkeur aan Kloosterlaan Noord en Manege Heechhiem. “Welke plek er nu ook naar voren komt, we horen eigenlijk alleen maar de tegenstanders. Dat maakt het lastig kiezen. Het Observeum is een van de nadelen voor bouw langs de Kloosterlaan Noord. Voor andere locaties zijn er weer andere tegenstanders. We moeten keuzes maken, wij hebben dat als CDA geprobeerd zo objectief mogelijk te doen.”

Het Observeum van de Sterrenwacht maakt zich al ruime tijd zorgen over mogelijke bouw op deze locaties. Vanwege het extra licht wat een woonwijk zal veroorzaken, zal het waarnemen van de sterren worden bemoeilijkt. Dit zou volgens het Observeum betekenen dat zij hun werk niet meer kunnen doen, en dus zou het Observeum niet meer kunnen bestaan. Een goeie reden voor Jan Pieter van der Velde van het FNP om voor een andere locatie te kiezen.

Van der Velde zijn voorkeur gaat uit naar de Elingsloane, nabij het AZC. “Wij kiezen voor deze locatie zodat dit gebied kan worden ontwikkeld, maar we geven het college wel de ruimte om een paar huizen op de Kloosterlaan Noord te bouwen. Maar dat gaat dan om een stuk of zes, in plaats van 90 als je het hele gebied gaat bebouwen.”

Volgens Van der Meijden heeft ook deze locatie nadelen, zoals die hoogspanningsmasten die in dat gebied staan. Hij ziet juist kansen, ondanks de zorgen van het Observeum. “We hebben als fractie gesprekken gehad met het Observeum, dat hebben we meegenomen in ons advies. Er moet wel onderzocht worden wat de effecten precies zijn. We begrijpen de zorgen. Maar er zijn misschien ook technische oplossingen die het probleem kunnen verhelpen. Je kunt denken aan de straatverlichting, voorschriften over het verlichten van de woningen na twaalf uur ’s avonds. Er moet onderzocht worden wat kan of niet.”

Of de raad het eens wordt ziet Van der Velde somber in. Toch zal de raad op 27 januari een keuze moeten maken over welke locatie de gemeente gaat onderzoeken voor woningbouw. Voorlopig zal het woningtekort in Burgum nog wel even aanhouden.

Luister hieronder naar Jan Durk de Haan van Omrop Fryslân in gesprek met Gert van der Meijden en Jan Pieter van der Velde:

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio