VIDEO: Een familievlog om het Fries onder de aandacht te brengen · Foto('s): Wytse Vellinga, Omrop Fryslân
  Wytse Vellinga, Omrop Fryslân

VIDEO: Een familievlog om het Fries onder de aandacht te brengen

maandag 15 maart 2021

BROEKSTERWÂLD – Tsjits, Jelke en hun kinderen Sake en Yldau uit Broeksterwâld zijn vanaf deze week iedere werkdag te zien in hun eigen familievlog. Familievlogs bestaan al langer en zijn in binnen- en buitenland zeer populair, maar dit is de eerste familievlog die volledig in het Fries is. “Dat is voor mij ook de reden om mee te doen”, zo zegt Tiffany ‘Tsjits’ van der Wal tegen Omrop Fryslân. “Ik ben al jaren druk bezig met het Fries. Ik schrijf toneelstukken en liedjes en zet mij er zeer voor in. Dus deze vlog is een logische volgende stap.”

De vlogs worden gefilmd door Tsjits zelf, maar wordt gemaakt in samenwerking met Omrop Fryslân. Het idee kwam onder andere van programmamaker Halbe Piter Claus. “Ik verbaasde mij er over dat er nog geen familievlogs waren in het Fries en volgens mij heeft dat voor een deel te maken met geld. Het kost gewoon veel geld en tijd om zo’n vlog op dagelijkse basis te maken, want je bent er iedere dag mee bezig.”

Volgens Claus betekent dat dat de mensen die op YouTube of andere kanalen de vlogs zien, altijd maar Engelstalige of Nederlandstalige filmpjes te zien krijgt en nooit iets in het Fries. En dat is jammer, zo vindt Claus.

De Tsjitsvlog, zoals de familievlog heet, is met name bedoeld voor kinderen en draait echt om de dagelijkse taken van de familie. “Zo waren we een paar weken gelden te vinden op het ijs en dan gaat de camera dus gewoon mee”, zegt Tsjits. Omdat ze zelf al veel van hun privéleven deelde, hoefde ze er niet lang over na te denken om aan het project mee te doen. Maar ook Jelke en de kinderen moesten het goed vinden, maar dat was geen probleem. Jelke: “Er staat toch al zoveel online, dus waarom dit ook niet.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Een familievlog om het Fries onder de aandacht te brengen · Foto('s): Wytse Vellinga, Omrop Fryslân
  Wytse Vellinga, Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?