AUDIO: Fotocadeau wil duidelijkheid: “Anders zijn wij weg” · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

AUDIO: Fotocadeau wil duidelijkheid: “Anders zijn wij weg”

vrijdag 01 oktober 2021

KOLLUM – Fotocadeau wil graag in Kollum blijven, maar de vraag is of de eigenaren nog willen wachten op het college van Noardeast-Fryslân. Op de vraag hoe lang Fotocadeau nog in Kollum gevestigd is, reageerde directeur Boersma van Fotocadeau: “Dat is in handen van het college, als die zorgen dat er een goede deadline in het plan van aanpak komt en ze de werkgelegenheid meenemen in hun keuze. Dan is er een mogelijkheid dat wij blijven binnen Noardeast-Fryslân.” 

“Fiif foar tolven west, geen dreigement”

Mochten bovenstaande voorwaarden niet tijdig duidelijk worden voor Boersma en zijn compagnon, dan wordt er een stuk grond in Buitenpost aangekocht. Op het kavel wordt dan een nieuwbouwpand gerealiseerd. “Het is vijf voor twaalf geweest, en dit is geen dreigement maar gewoon een feit. Wij moeten verder en de onzekerheid is slecht voor ons bedrijf”, aldus de ondernemer die inmiddels 110 FTE’s in Kollum onder zijn hoede heeft. De werkgelegenheid wordt op dit moment ingevuld door 171 medewerkers. “We groeien dit jaar gewoon weer 30 procent.”

“Nog nooit een plan van aanpak gezien, zonder data”

Boersma verbaast zich over de veranderde richting die het college nu inslaat. “De eerste twee verkooppogingen was werkgelegenheid heel belangrijk. En de derde hoor ik niemand, niet uit de raad of het college over werkgelegenheid. Dat is een. Ten tweede, als ik het plan van aanpak lees is er geen steun, maar is er bijna sprake van tegenwerking en tegenstand. Er worden ineens allerlei voorwaarden gesteld. En er is geen concrete datum. Ik heb nog nooit een plan van aanpak gezien, waar geen datum in stond. Als ik met mijn medewerkers geen data afspreek, dan gebeurt er ook niks.”

Kollum of Buitenpost?

Voor de ondernemers die Fotocadeau al jaren runnen vanuit Kollum, is het geduld zo langzaam maar zeker op. “Het geduld fan mijn compagnon is al op. Dat we nog wachten komt eigenlijk door mij”, vertelt Boersma. Mocht er in het definitieve plan van aanpak niets meer duidelijk worden dan wat er nu duidelijk is, gaat Fotocadeau voor het nieuwbouwpand in Buitenpost. “Ook de toekomstige bestemming mist in het plan van aanpak. Komt er een woonbestemming op, dan zijn we weg. Komt er een bedrijfsbestemming op, dan hebben we een grote kans.”

Naast het traject wat inmiddels zo’n 13 maanden loopt, worden er voordat het definitieve PVA volgt nog meerdere onderzoeken uitgevoerd. “De Fumo heeft al twee keer onderzoek gedaan naar de gasbuis voor het gemeentehuis langs, waarom moet dat dan nog een derde keer?” Boersma hoopt dat er voor 1 november duidelijkheid is, maar of dat gaat slagen is en blijft een vraagteken.

Halbe Boersma van Fotocadeau in gesprek met verslaggever Ben de Jager:

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio