AUDIO: Gaten in rieten kap: molen De Hoop in Sumar is dringend aan onderhoud toe · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

AUDIO: Gaten in rieten kap: molen De Hoop in Sumar is dringend aan onderhoud toe

donderdag 28 januari 2021

SUMAR – Molen De Hoop in Sumar moet op zeer korte termijn worden opgeknapt. In de rieten kap zitten gaten en er groeien paddestoelen op. Verder zijn de houten molenwielen nodig aan onderhoud toe. De vergunning voor de restauratie is binnen, nu moet er nog geld op tafel komen.

De molen draait nog wel en het dak vertoont ook nog geen lekkage. Om te voorkomen dat dat binnenkort gebeurt, is actie nodig. Molen De Hoop is tegenwoordig in gebruik voor het malen van tarwe. Molenaar Meindert Halma is voorzichtig met harde wind: “Dan is het spannend. Als de molen vanwege te harde wind snel moet worden stilgezet, komt er het meeste kracht op.” Tot onveilige situaties heeft dat tot nu toe nog niet geleid, want daar zorgt Halma wel voor. “Dat willen we dus nou juist voorkomen door de restauratie”, zegt de molenaar.

Er is zo’n 150.000 tot 180.000 euro nodig voor de restauratie van de rieten kap en de houten kammen waar het mechanisme van de molen op draait. Een deel van het geld komt uit een subsidiepot van de Provincie Fryslân, zegt Arjen van der Schaaf van de Stichting Behoud Monumenten in Tytsjerksteradiel. Voor het overige benodigde geld zal de stichting potentiële sponsoren benaderen. Fondsen zoals bijvoorbeeld het Prins Bernhard Cultuurfonds zouden een mogelijkheid zijn.

“We zijn een stichting en hebben geen inkomsten. We willen de molen in een goede staat houden Daarvoor zijn we afhankelijk van mensen, want dit kunnen we niet allemaal zelf doen. Dit stukje cultureel erfgoed moet behouden blijven”, zegt Van der Schaaf.

Verslaggever Johanna Brinkman in gesprek met molenaar Meindert Halma:

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio