AUDIO: Habtamu de Hoop: Fokkens’ reactie op opheffen buslijn ’te makkelijk’ · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Habtamu de Hoop: Fokkens’ reactie op opheffen buslijn ’te makkelijk’

zaterdag 23 oktober 2021

DE WESTEREEN – PvdA-Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop heeft flinke kritiek op Avine Fokkens schrijft Omrop Fryslân. De gedeputeerde zei in reactie op het opheffen van de bushalte in De Westereen dat ‘het haar spijt’, maar dat het simpelweg een gevolg van de coronacrisis is. Volgens De Hoop is dat ’te makkelijk’ van haar: “Ik vindt het zonde en onacceptabel.”

“Ik vind het te makkelijk om het zomaar te accepteren”, zegt De Hoop. “Ik las de reactie van de gedeputeerde in Fryslân, zij zei: het is nu eenmaal zo dat vervoerders ervoor kiezen om stations te schrappen vanwege de tekorten in de coronacrisis. Dat kun je accepteren, maar je kunt de vuisten er ook onder zetten.”

De Hoop wijst naar de vervoerders én naar de bestuurders. “Vervoerders hebben een verantwoordelijkheid, maar bestuurders moeten ook hun poot stijf houden en zeggen waar het geld voor bedoeld is. Er wordt te veel gekeken naar of een bus wel rendabel is of niet, maar je moet ook aandacht hebben voor de leefbaarheid.”

Onderzoek

Staatssecretaris Steven van Weyenberg moet snel komen met een onderzoek naar de gevolgen van het schrappen van buslijnen en haltes op het platteland, vindt De Hoop.

De Westereen

Aanleiding was het opheffen van de halte Noorder Stationsstraat bij het treinstation in De Westereen. Daardoor moeten inwoners van De Westereen straks kilometers lopen om de bus te pakken en verdwijnt de aansluiting met de treinverbinding van Leeuwarden naar Groningen.

“Dit staat symbool voor veel regionale verbindingen die verdwijnen. Mensen die buiten de stad wonen hebben evengoed recht op goede verbindingen”, stelt De Hoop. “Er zijn veel verbindingen verdwenen in de regio, terwijl er juist meer dan twee miljard naar vervoerders is gegaan in coronatijd om de bereikbaarheid overeind te houden. Nu zie je in de praktijk dat verbindingen toch worden geschrapt.”

Sociaal Links kritisch over (voorgenomen) sluiting buslijn in De Westereen

De afgelopen week bleek dat de provincie Fryslân buslijn 62 gedeeltelijk dreigt te sluiten. Volgens de plannen van de provincie gaan de bushaltes bij het NS station én de haltes in het centrum van De Westereen verdwijnen. Voortaan zou de bus alleen nog op de Foarstrjitte stoppen.

”De commotie en het onbegrip hierover in De Westereen is groot. Het is onlogisch en niet te bevatten dat bushaltes worden gesloten. Zeker als je weet dat de halte bij het NS station een van de meest gebruikte haltes in heel Fryslân is.”

De fractie van Sociaal Links in Dantumadiel maakt zich grote zorgen over de achteruitgang in voorzieningen in deze regio. Doordat voorzieningen als zwembaden, bibliotheken, doktersposten en openbaar vervoer in onze regio langzaamaan verdwijnen daalt de leefbaarheid. Veel mensen zijn aangewezen op voorzieningen las het openbaar vervoer. Niet iedereen bezit een auto en juist voor kwetsbare groepen is goed en toegankelijk openbaar vervoer enorm belangrijk.

De fractie van Sociaal Links heeft daarom voor de eerstvolgende Raadsvergadering vragen aangekondigd over het sluiten van de bushaltes.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio