AUDIO: Het verhaal van een mysterieus vlot op Schiermonnikoog: “De band wilde harder dan ik” · Foto('s): Politie Schiermonnikoog
  Politie Schiermonnikoog

AUDIO: Het verhaal van een mysterieus vlot op Schiermonnikoog: “De band wilde harder dan ik”

donderdag 16 september 2021

NES (NOARDEAST-FRYSLÂN) – Een bijzonder vlot trok zondag de aandacht van de vuurtorenwacht op Schiermonnikoog: een houten stoel op een pallet op een trekkerband was aangespoeld. De bouwer deed op Omrop Fryslân radio zijn verhaal.

Hij wilde met zijn zelfgemaakte vlot de zee op. “Ik was het steeds al van plan, maar door drukte kwam ik er niet aan toe. Ik wil alleen de zee op als er niet teveel mensen zijn”, vertelt de man. “Dus de bouwvak moest eerst voorbij zijn. Toen moesten de militairen hier weer zo nodig oefenen, dus dat moest ik ook afwachten.”

Wachten op het goede moment
Ook de wind moest goed staan. “It soe eins oergean, maar het was slecht weer. Aan het einde van de dag zateterdag dacht ik: het moet toch maar gebeuren. Daarom ben ik op het vlot gestopt. Het was steeds wachten op het goede moment.”

Hij ging tussen Moddergat en Wierum de dijk over en de zee in. “Het ging niet in één keer goed. Ik had het niet zo goed voorbereid. De stoel stond nog niet op het vlot en de pallets ook niet, want anders kon ik bij mij niet door de deur. Ik heb een hok met smalle deuren, daar moest ik het uitrollen.”

Toen kwam hij erachter dat de koektrommel niet paste, omdat er een stuk hout voor zat. “Dat moest ik er eerst weghalen. Daarna heb ik de pallet met de stoel erop gezet. Ik had de gaten al geboord. Met een kar had ik het naar de zeedijk gebracht. Vervolgens heb ik de trekkerband uit het hok gerold.”

Pijnlijke knieën en heupen
Hij moest het spul vervoeren op een geleende surfkar. “De kar kon het net houden. De band weegt 120 kilo. Dat is meer dan een surfplank. Het ging eigenlijk best goed. Ik was aardig ver, maar toen zakte de boel in elkaar. De band lag op de weg en ik kon hem zelf niet meer optillen. Het is me gelukt. Ik wist ook meteen dat ik nog knieën en heupen heb, want die deden behoorlijk pijn.”

” De band wilde harder dan ik.” Bij de zeedijk leek het plannetje te mislukken

De trekkerband moest over de zeedijk heen. “Dat lukte, maar de band wilde harder dan ik en rolde zo voor mij uit. Ik dacht: die zie ik niet meer terug.” Het kwam toch nog goed en hij zette de band vast met een stuk touw. “Ik had wel twintig meter touw bij me. Het was niet de eerste keer dat ik met een ding weg ben.”

In 2016 is hij ook een keer de zee opgegaan en voor corona heeft hij het ook geprobeerd. “Het lijkt wel een sport, maar daar houd ik nu mee op. Dit was wel de laatste keer.”

Oefenen in een pierenbadje
Hij wilde met het vlot naar Lauwersoog. “Dat ging ook goed. De wind stond goed en ik kwam bij Moddergat aan. Het was windkracht vier en de golven waren zo’n dertig à veertig centimeter. De band hield het goed. Ik heb hem eerst getest, hoor. In een pierenbadje van 75 centimeter.”

De man kan niet zwemmen. “Ik had een zwemvest aan, maar ik moet eerlijk zeggen, die heb ik in 1971 gekocht, want toen kocht in een tweedehands kano. Dat ding is nog nooit nat geweest, maar ik heb hem altijd aan als ik wegga.”

Waar ging het mis?
“Bij Moddergat lukte het varen niet meer: het was te erg eb. Ik liep vast. Alles deed mij pijn en ik wilde er niet de hele nacht zitten.. Bij Paesens is een pier en ik had gedacht dat hij daar de volgende dag wel terecht zou komen.”

” Buurman zei dat het vlot bij Schiermonnikoog lag.” Hij dacht dat het vlot bij Paesens zou liggen, maar het liep anders.

Hij had berekend dat het de volgende dag ’s middags hoogwater zou zijn. “Ik sliep een gat in de dag. Om een uur of elf kwam een buurman vragen of het mijn vlot was. Buurman zei dat het vlot bij Schiermonnikoog lag. Dat had hij op Facebook gezien. De buren werden gebeld door de politie en ik later ook.”

Hij was vergeten dat het ’s nachts hoog water wordt. “Dat is mij ontschoten. En anders was er niks aan de hand geweest als de wind maar niet was gaan liggen.”

De zee blijft trekken
Het vlot is nog op Schiermonnikoog en Hessel hoeft hem niet terug. “Aan kosten ben ik 170 euro kwijt voor de trekkerband. De pallet, het touw en de stoel heb ik gekregen. Ze wisten niet dat ik er de zee mee op ging.”

De zee blijft trekken, al was het wel de laatste keer met het vlot. “De zee is elke keer anders.” Hij had het liefst een catamaran gekocht, maar daar had hij geen geld voor. Als iemand hem voor een tocht op zee uitnodigt, dan zegt hij zeker geen nee.

Luister naar dit bijzondere verhaal

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio