AUDIO: Publiek Benelux Tour nog onzeker, regels vooral voor kleine evenementen moeilijk · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Publiek Benelux Tour nog onzeker, regels vooral voor kleine evenementen moeilijk

vrijdag 23 juli 2021

NOARDEAST-FRYSLAN – Het is nog maar de vraag of en hoeveel bezoekers eind augustus bij de start van de Benelux Tour in de regio aanwezig kunnen zijn. De huidige coronaregels voor evenementen maken dat een ingewikkelde puzzel. “Wy binne der noch net definityf oer út”, aldus burgemeester Johannes Kramer. De gemeente Noardeast-Fryslân is nog in gesprek met de organisatie.

Eind augustus staat de zevendaagse Benelux Tour, de voormalige BinckBank Tour, op het programma. De aftrap vindt plaats in Surhuisterveen. Daarna gaat de route verder via de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, het Hogeland en Noardeast-Fryslân.

Het is nog niet duidelijk in welke vorm publiek aanwezig kan zijn bij de wielertocht. Dat heeft vooral te maken met het wel of niet kunnen handhaven van de anderhalve meter afstand. “Je moatte op dit stuit profesjoneel de oardel meter ôftwinge kinne by besikers”, vertelt Kramer. De organisatie van de Benelux Tour heeft volgens de burgemeester wel meerdere scenario’s op tafel liggen. “Der sitte weromfalopsjes yn, mar der moat wol besjoen wurde oft dy út te fieren binne. En wy witte net wat der op 13 augustus wer troch it kabinet ôfkundige wurdt. As it net kin, dan kin it net.”

Skeelertocht Bartlehiem

Eerder deze week besloot de organisatie van de Bartlehiem Skeelertocht het evenement – dat op 21 augustus gepland stond – af te blazen. “Het grootste probleem is voor de organisatie om met alleen vrijwilligers te voldoen aan de anderhalve meter voor het publiek en het handhaven daarvan”, zo valt te lezen op de website van de organisatie. Burgemeester Kramer herkent de worstelingen van de vrijwilligers. “In soad hinget ôf fan de oardel meter. As plysjeman optrede is dreech, en om der op te hanthavenjen. Foar profesjonele organisaasjes is dat wat makliker.”

Kramer benadrukt wel dat het aan de organisatoren zelf is om een evenement door te laten gaan. “Wy toetse as gemeente de algemiene regels en ferliene wol of net in fergunning. De beslissing om troch te gean leit by de organisatoren.”

Burgemeester Johannes Kramer in gesprek met Mats Gies:

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 17:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 17:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?