AUDIO: Publiek Benelux Tour nog onzeker, regels vooral voor kleine evenementen moeilijk · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Publiek Benelux Tour nog onzeker, regels vooral voor kleine evenementen moeilijk

vrijdag 23 juli 2021

NOARDEAST-FRYSLAN – Het is nog maar de vraag of en hoeveel bezoekers eind augustus bij de start van de Benelux Tour in de regio aanwezig kunnen zijn. De huidige coronaregels voor evenementen maken dat een ingewikkelde puzzel. “Wy binne der noch net definityf oer út”, aldus burgemeester Johannes Kramer. De gemeente Noardeast-Fryslân is nog in gesprek met de organisatie.

Eind augustus staat de zevendaagse Benelux Tour, de voormalige BinckBank Tour, op het programma. De aftrap vindt plaats in Surhuisterveen. Daarna gaat de route verder via de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, het Hogeland en Noardeast-Fryslân.

Het is nog niet duidelijk in welke vorm publiek aanwezig kan zijn bij de wielertocht. Dat heeft vooral te maken met het wel of niet kunnen handhaven van de anderhalve meter afstand. “Je moatte op dit stuit profesjoneel de oardel meter ôftwinge kinne by besikers”, vertelt Kramer. De organisatie van de Benelux Tour heeft volgens de burgemeester wel meerdere scenario’s op tafel liggen. “Der sitte weromfalopsjes yn, mar der moat wol besjoen wurde oft dy út te fieren binne. En wy witte net wat der op 13 augustus wer troch it kabinet ôfkundige wurdt. As it net kin, dan kin it net.”

Skeelertocht Bartlehiem

Eerder deze week besloot de organisatie van de Bartlehiem Skeelertocht het evenement – dat op 21 augustus gepland stond – af te blazen. “Het grootste probleem is voor de organisatie om met alleen vrijwilligers te voldoen aan de anderhalve meter voor het publiek en het handhaven daarvan”, zo valt te lezen op de website van de organisatie. Burgemeester Kramer herkent de worstelingen van de vrijwilligers. “In soad hinget ôf fan de oardel meter. As plysjeman optrede is dreech, en om der op te hanthavenjen. Foar profesjonele organisaasjes is dat wat makliker.”

Kramer benadrukt wel dat het aan de organisatoren zelf is om een evenement door te laten gaan. “Wy toetse as gemeente de algemiene regels en ferliene wol of net in fergunning. De beslissing om troch te gean leit by de organisatoren.”

Burgemeester Johannes Kramer in gesprek met Mats Gies:

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio