AUDIO: Raad aan zet over ruimtegebrek Campus Kollum · Foto('s): Sake Beerstra
  Sake Beerstra

AUDIO: Raad aan zet over ruimtegebrek Campus Kollum

maandag 22 juni 2020

KOLLUM – ‘Een nieuw gebouw, het onderwijsconcept en de sluiting van mavo De Saad zorgen voor toestroming van nieuwe leerlingen’, denkt onderwijswethouder Jouke Douwe de Vries van de gemeente Noardeast-Fryslân. ‘Ook moeten we kijken hoe prognoses in de toekomst uitvallen, want die hebben ons nu ook wat om de tuin geleid’, zei de Vries in de uitzending van De Weekend Nieuwsshow.

De campus in Kollum is in 2019 opengegaan met een capaciteit voor 425 leerlingen. Voor komend schooljaar worden echter al 535 leerlingen verwacht en de prognose is dat dit de jaren ernaar kan stijgen naar 575. Wat neerkomt op een ruimtegebrek van vijf tot zes lokalen.

‘In gemeenteland is altijd geldkrapte. Volgens een verordening zou eerst leegstaande bestaande onderwijsruimte benut moeten worden. In Kollum kom je dan uit bij het Lauwers College, wat je een beetje zou kunnen opknappen zodat men daar terecht kan. Dat kost circa een ton’, laat de Vries weten. Het campus bestuur vond deze stap echter niet wenselijk en niet passen bij het vernieuwende concept. Waarop de gemeente voornemens is dit geld te investeren in en rondom de campus. Dat is ook het maximale bedrag en het voorstel wat donderdag aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân wordt voorgelegd, de andere ton voor deze oplossing moet komen vanuit de scholen zelf. Ook moet de raad nog beslissen wat er met het karakteristieke oude gebouw van het Lauwers College moet gebeuren.

Daarnaast zullen alle partijen de komende jaren moeten nadenken over de toekomstige invulling omdat rekening wordt gehouden met groei van leerlingenaantallen over misschien wel de komende tien tot vijftien jaar. Ook het braakliggende terrein bij De Colle zou onderdeel van een oplossing kunnen zijn. Door eerst voor een tijdelijke oplossing te kiezen wil het gemeentebestuur tijd ‘kopen’ om goed na te denken over opties die in de toekomst bij kunnen dragen aan een permanente oplossing. ‘Maar misschien is die permanente oplossing ook wel een aantal units op het Campusterrein voor de komende jaren’, besluit wethouder de Vries.

Beluister hieronder het gesprek van Lammert Halma met wethouder Jouke Douwe de Vries 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
AUDIO: Raad aan zet over ruimtegebrek Campus Kollum · Foto('s): Sake Beerstra
  Sake Beerstra

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio