AUDIO: Raad stemt in met verkoop gemeentehuis Kollum onder boekwaarde; kort gedingen in aantocht · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

AUDIO: Raad stemt in met verkoop gemeentehuis Kollum onder boekwaarde; kort gedingen in aantocht

vrijdag 20 november 2020

KOLLUM – De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft donderdagavond ingestemd met het raadsvoorstel om €127.000,- af te boeken, omdat het Kollumer gemeentehuis voor die prijs onder de boekwaarde wordt gegund aan Fotocadeau. Daardoor moest de raad een besluit nemen over dit bedrag. De definitieve gunning staat op de planning voor 14 december aanstaande, echter is het maar de vraag of deze dan ook daadwerkelijk plaats kan gaan vinden in verband met kort gedingen die in aantocht zijn. 

Stemming over het raadsvoorstel
Negentien raadsleden stemden voor. Acht raadsleden stemden tegen. Daarmee werd het raadsvoorstel aangenomen. Verantwoordelijk wethouder Theo Berends over de avond: “De avond zelf vond ik goed verlopen qua sfeer, maar het heeft me wel erg bezig gehouden de afgelopen weken moet ik zeggen. Ook gezien alle rumoer die er om gemeentehuis Kollum was.”

De coalitiepartijen stemden voor, behalve de VVD en Sjoerd Keizer, raadslid van S!N. Fractievoorzitter Digna Ferwerda van de VVD over dat besluit: “Wij hebben niet tegen de verkoop gestemd, maar wel tegen het afboeken van de €127.000,-. Wij zijn van mening dat wij niet inzichtelijk hebben wat de verdere kosten van deze verkoop met zich mee brengt.”

De VVD heeft vele overleggen gehad, totdat zij tot het besluit kwamen om tegen te stemmen. “Wij zijn veel gebeld door mensen uit Kollum en omstreken, wij kunnen best voor een voorstel stemmen wat voor ons misschien moeilijk is. Alleen moeten we het altijd kunnen uitleggen en in deze kunnen wij het gewoon niet uitleggen.”

Raadslid Sjoerd Keizer van S!N stemde, na zijn stemverklaring gegeven te hebben, ook tegen terwijl de rest van de partij voor stemde. “As riedslid meie jo ek in miening ha, it gie my om punt twa fan it riedsfoarstel, de ôfboeking fan €127.000,-. Ik bliuw der gewoan by, eins fyn ik it gewoan jammer dat sy de boekwearde net hantearre hawwe. Dan hoechden jo neat ôf te boeken en wy de diskusje ek folle minder west.”

Alle oppositiepartijen, behalve GroenNOF, stemden naast eerder genoemden tegen het voorstel. Fractievoorzitter Johan Lammering zei tijdens de stemverklaring dat hij geld niet leidend vond, maar mensen uit de gemeenschap dat wel zijn. Daarom stemde hij voor het raadsvoorstel.

Kort gedingen in aantocht
In de aanloop naar de definitieve gunning, is er door vastgoedondernemer Wim Bulten al een kort geding tegen de gemeente aangespannen. KMS Beheer uit Kollum stapt vermoedelijk ook naar de rechter. Beide partijen vinden dat de gang van zaken rondom de verkoopprocedure niet zijn gegaan, zoals dat volgens hen hoort.

Over de kort gedingen die in aantocht zijn is wethouder Berends duidelijk: “Wij menen dat wij valide en voldoende argumenten hebben om te zeggen dat wij een zorgvuldig proces hebben doorgelopen. Wij zullen dat ook aantonen in de rechtbank, als het zover komt.”

Wethouder Theo Berends 

 

Digna Ferwerda, Fractievoorzitter VVD

Sjoerd Keizer, raadslid S!N 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?