VIDEO: Roerige bijeenkomst in Gerkesklooster over opvang vluchtelingen · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VIDEO: Roerige bijeenkomst in Gerkesklooster over opvang vluchtelingen

woensdag 12 oktober 2022

GERKESKLOOSTER – De gemoederen liepen dinsdagavond op tijdens een bijeenkomst voor inwoners van Gerkesklooster over de komst van zo’n 60 tot 70 vluchtelingen naar het dorp. De dorpsbewoners zijn vooral niet te spreken over het plotselinge besluit van de gemeente Achtkarspelen en het gebrek aan communicatie.

Inwoners van Gerkesklooster mochten dinsdagavond hun vragen stellen op een speciale bijeenkomst aan burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen en aan afgevaardigden van Veiligheidsregio Fryslân en het COA. Een deel van de aanwezigen begreep de nood voor opvang en zegt de vluchtelingen met open armen te ontvangen. Maar lang niet iedereen dacht er zo over.

“Kin dit samar?”

De vraag die het meest naar voren kwam, was: “kan dit zomaar, zonder overleg met het dorp?” Volgens burgemeester Brouwer kwamen voormalige basisschool De Claerkamp in Gerkesklooster en de Fonteinkerk in Buitenpost uit onderzoek naar voren als geschiktste locaties. “In stik as 10-15 is net helber, want dy flechtlingen ha begelieding nedich, der moat catering komme. Foar it COA is it minimum 60-70.”

Inwoners van Gerkesklooster uitten hun zorgen:

In De Claerkamp werden in 2015 ook al vluchtelingen opgevangen, die destijds harmonieus samenleefden met het dorp. Toch is dat voor een deel van de dorpsbewoners geen geruststelling dat het dit keer ook zo voorspoedig verloopt. “It binne der té folle. Ik bin benaud foar rellen”, zegt een man. “Ik had op z’n minst redelijk gevonden als het dorp mee mocht beslissen. Zoals je net hoorde, de meesten in het dorp zijn tegen. Voor mij hoeft het ook niet.”

Veiligheid

Andere grote zorg is de veiligheid in het dorp. “Kinne myn bern aanst noch wol feilich de strjitte op?” Er komt een beveiliger bij de opvanglocatie in Gerkesklooster, maar die houden volgens dorpsbewoners alleen de in- en uitloop in de gaten. Wat er in de rest van het dorp gebeurt niet, omschreven zij hun zorgen. Volgens Brouwer komt er een strenge selectie op wie er in Gerkesklooster welkom zijn. “Gjin feiligelanners”, aldus Brouwer.

De inwoners wilden ook de garantie dat het om tijdelijke opvang gaat. Brouwer beloofde dat de opvang tot 1 maart 2023 geldt, maar die garantie kon dorpsbewoners niet geruststellen. “It wurdt sawiesa langer as fjouwer moanne, want foarige kear is it ek ferlinge”, zo zei een man uit Gerkesklooster.

Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen:

Auteur: RTV NOF | Gjaldau Sijtsma
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio