AUDIO: Ruiming 303 graven in Noardeast-Fryslân · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Ruiming 303 graven in Noardeast-Fryslân

donderdag 19 november 2020

DOKKUM – In totaal worden in de gemeente Noardeast-Fryslân de komende tijd 303 oude graven geruimd. Na een oproep, eerder dit jaar, konden 27 van de 330 graven opnieuw worden uitgegeven. De ruimingen zullen plaatsvinden op de begraafplaatsen in Burdaard, Metslawier, Ternaard en aan het Damwâldsterreedsje in Dokkum. Het zijn graven waarvan de rechten zijn vervallen en familie of kennissen er niet voor hebben gekozen om de grafrechten te verlengen. Opvallend is dat op de begraafplaats in Metslawier meer dan 200 graven worden geruimd.

Het is de bedoeling dat binnenkort eerst bovengronds de graf- en dekstenen worden verwijderd. De monumenten worden dan nog twaalf weken bewaard. “Guon famyljeleden wolle gjin grêfrjochten mear betelje mar ha wol belangstelling foar it monumint. Dat kinne se dan yn dy tolve wiken kenber meitsje”, zo zegt Theo van der Horn van de gemeente Noardeast-Fryslân. In een later stadium zullen nog de restanten uit de graven worden opgeruimd. Die worden dan overgebracht naar een beton- of kunststofkelder, wat zal dienen als verzamelgraf.

Sommige graven die worden geruimd liggen er al sinds 1935. Maar er zijn ook graven die jonger zijn en dateren uit de jaren negentig. Er is niet een strak tijdspad voor de ruimingen. Het werk gebeurt op gezette tijden tussen de andere werkzaamheden door. “En bygelyks in steand monumint giet wat rapper om fuort te heljen as in swiere dekstien”, zo weet  Van der Horn.

Theo van der Horn van de gemeente Noardeast-Fryslân in gesprek met Auke Wietze Bosma over het het ruimen van de graven.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Externe Radio · Vrijwilliger worden?