AUDIO: Schaakster Carlijn Hagen (13) op dreef tijdens Europees jeugdkampioenschap in Oostenrijk · Foto('s): Martijn Hardeman
  Martijn Hardeman

AUDIO: Schaakster Carlijn Hagen (13) op dreef tijdens Europees jeugdkampioenschap in Oostenrijk

zaterdag 05 augustus 2023

MURECK (OOSTENRIJK) – Schaakster Carlijn Hagen (13) van Schiermonnikoog vertegenwoordigt op dit moment Nederland onder de 14 jaar op het Jeugd-EUK in Oostenrijk. De eilandse is door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond gevraagd, of zij het rood-wit-blauw wilde verdedigen in Mureck. 

Na haar tweede plaats op het Nederlands Kampioenschap begin mei, kwam het telefoontje van de KNSB wel een beetje als een verrassing. “Het is hier echt heel leuk om te schaken en het is natuurlijk super leuk dat ik gevraagd ben door de Nederlandse Schaakbond. Daar komt bij dat er drie meisjes uit Nederland hier naar toe mochten en dat ik daar een van ben is super cool!”

Negen wedstrijden in Oostenrijk

De eerste twee partijen die Carlijn speelde, won ze. De derde partij werd vrijdagmiddag gespeeld, na focus van zo’n 3,5 uur stond zij er slecht voor. “Daarom heeft ze opgegeven”, geeft moeder Christy vanuit Oostenrijk aan. Gelukkig betekent een verliespartij niet direct dat Carlijn terug moet naar huis. “Dit Jeugd-EUK gaat over 9 wedstrijden in poule-verband. Bij de meisjes maak ik misschien wel een kans om in de top 3 te komen, de jongens zijn allemaal al iets verder, op papier dan”, lacht Carlijn.

De schaakster speelt het spel al meerdere jaren en heeft ook degelijk schaaktalent. “Er zijn heel veel dingen die je kunt spelen, verschillende tactiekjes en ik vind het heel diep nadenken over welke schaakzet ik vervolgens ga spelen heel erg leuk”, vult de eilandse aan.

Er komt bij het spelen van schaakpartijen ook nog wel wat voorbereiding om de hoek kijken, in de avond voorafgaand aan de wedstrijd is meestal bekend tegen wie je speelt. “Daar kun je je dan op voorbereiden en we hebben namens de KNSB ook een coach mee”, besluit de dertienjarige.

Het toernooi in Oostenrijk is 2 augustus begonnen en duurt tot de 9e van deze maand. Via hier zijn de standen en scores bij te houden.

Carlijn Hagen over schaken in Oostenrijk tijdens het Jeugd-EUK

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?