AUDIO: Stoplichten als tijdelijke oplossing voor gevaarlijke brug Koatstertille · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Stoplichten als tijdelijke oplossing voor gevaarlijke brug Koatstertille

dinsdag 19 oktober 2021

KOATSTERTILLE – Bij de gevaarlijke brug over het PM-kanaal bij Koatstertille komen waarschijnlijk tijdelijk stoplichten. Om mogelijk te maken dat het zware verkeer weer over de brug kan rijden. Dat meldt gedeputeerde Avine Fokkens van de provinsje Fryslân. Nu moeten vrachtauto’s, bussen en landbouwverkeer omleidingsroutes volgen. Het zou qua belastbaarheid niet meer vertrouwd zijn om veilig over de brug te rijden. Daardoor kreeg de brug recentelijk het predikaat ‘code rood’. 

De betonconstructie zou dusdanig gevaarlijk zijn dat al het zware verkeer sinds maandag 11 oktober niet meer over de brug mag rijden totdat er een (tijdelijke) oplossing is. Een fikse financiële domper voor bedrijven in de regio, zoals Haitsma Beton uit Koatstertille. “De ympakt foar ús bedriuw is tige grut” zo meldde directeur Wim Comello eerder al. “Want tiid is jild en at we omride moatte kost dat it bedriuw in smak jild”. Per dag rijden er 25 tot 30 vrachtauto’s van Haitsma Beton over de brug bij Koatstertille. “Wy wolle graach meitinke en ha de oplossing sels yn hûs. Yn fjirtjin dagen tiid kin it klear wêze. Spitigernôch duorret it allegear wat langer by provinsje en Rykswettersteat”, zo schatte Comello in.

Maar nu blijkt er dus toch een redelijke vlotte, tijdelijke oplossing met stoplichten in de maak, zo vertelt gedeputeerde Avine Fokkens. “We willen graag dat de zware voertuigen toch weer over de brug kunnen gaan. Als dat kan met stoplichten en éénrichtingsverkeer over de brug is dat in ieder geval iets. We zitten te denken aan standaard stoplichten of verkeerslichten met lussen en/of camera’s. Waarbij de stoplichten bijvoorbeeld op rood gaan als er zwaar verkeer aan komt. Maar dat schijnt wel een stuk ingewikkelder te zijn. Ik denk dat we begin november een heel eind zijn. Maar pin me niet vast op een exacte datum.”

Er wordt al veel langer wordt gesproken over een nieuwe brug over het PM-kanaal bij Koatstertille of aanleg van een aquaduct. De verwachting is dat de definitieve oplossing nog wel tot 2027 kan duren.

Gedeputeerde Avine Fokkens geeft een toelichting op de tijdelijke oplossing met stoplichten:

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio