AUDIO: Uitwisseling jongeren Feanwâldsterwâl met Kroatië uitgesteld · Foto('s): Marieke Kijk In De Vegte Tryntsje Nauta
  Marieke Kijk In De Vegte Tryntsje Nauta

AUDIO: Uitwisseling jongeren Feanwâldsterwâl met Kroatië uitgesteld

maandag 17 augustus 2020

FEANWALDSTERWAL – Eind augustus zouden zes jongeren uit Feanwâlden/Feanwâldsterwâl voor een uitwisselingsproject van tien dagen vertrekken naar het Kroatische dorp Praputnjak. In verband met de code oranje in Kroatië gaat deze reis nu niet door.

Het idee van deze uitwisseling komt voor uit Iepen Doar(p) en het internationale vervolg op dat project. In 2018 werden van 129 inwoners van Feanwâldsterwâl audiovisuele portretten gemaakt. Een zelfde serie moet er komen van de dorpen Praputnjak (Kroatie), Hopovo(Servië) en Zapyškis (Litouwen). Hieraan gekoppeld is een uitwisselingsproject voor jongeren. RTV NOF sprak met initiatiefnemer Sjoerd Litjens.

Iepen doar over de grens
“Het idee was om Iepen Doar, iepen doarp in het buitenland, in andere dorpen voort te zetten. Dat lijkt te gaan gebeuren in Litouwen en Servië en Kroatië en wordt later dit jaar opgepakt. Onderdeel van het naar het buitenland verplaatsen van het project was ook om te kijken op welke manier we de kracht van het project breder kunnen inzetten.

Eén van die manieren is een jongerenuitwisseling. Eind augustus zouden de jongeren uit Feanwâldsterwâl/Feanwâlden naar Praputnjak (in Kroatië) gaan voor een tiendaagse uitwisseling en daar jongeren uit Kroatië, Servië en Litouwen ontmoeten. Tijdens die uitwisseling zouden de jongeren onder andere samen gaan koken, sporten en muziek maken en een bezoek brengen aan Rejika, momenteel Cultureel hoofdstad van Europa. ”

Uitwisseling naar Kroatië gaat niet door
“De reis was al onder voorbehoud. We leven in tijden van corona en daarin kan iets wat je bedenkt zomaar onuitvoerbaar zijn. En dat is gebleken In Servië en Kroatië is code oranje. Dat betekent dat als we er met de groep jongeren naar toe gaan, we bij terugkomst twee weken in quarantaine moeten. En dat is iets wat we, los van alle onzekerheden van de gezondheidsrisico’s ter plekke, niet willen. Daarom hebben we gezegd, we stellen het even uit. En tot wanneer dat is de vraag.”

Audioportretten in buitenland
Het portretteren van alle inwoners in beeld en geluid, zoals dat ook in Feanwâldsterwâl is gedaan, lijkt vooralsnog wel door te gaan. Eind oktober is er in Servië een gezamenlijke bijeenkomst met journalisten en fotografen uit alle landen gepland om samen te onderzoeken wat in ieder dorp de uitdagingen zijn.

 Luister hier naar het gesprek met Sjoerd Litjens:

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio