AUDIO: Vogelgriep grijpt om zich heen langs de Friese Waddenkust · Foto('s): Mats Gies, RTV NOF
  Mats Gies, RTV NOF

AUDIO: Vogelgriep grijpt om zich heen langs de Friese Waddenkust

dinsdag 03 november 2020

DE WESTEREEN – De vogelgriep verspreidt zich steeds sneller langs de Friese Waddenkust. De afgelopen dagen zijn bijna tweehonderd dode vogels aangetroffen, ruwweg in het gebied tussen Zwarte Haan en het Lauwersmeer. De verwachting is dat dat aantal de komende tijd nog verder oploopt.

Voor het weekend werden op Ameland al meerdere brandganzen gevonden die besmet waren met de vogelgriep. De afgelopen dagen zijn ook veel dode vogels aangetroffen in het gebied bij Ferwert, Holwerd en Ternaard. Het gaat daar in totaal om zo’n 170 dode vogels. Zelfs een stuk verderop in Dokkum werden twee zwanen aangetroffen met vogelgriep.

Maandagmiddag kwamen meerdere organisaties bijeen om te overleggen over de vogelgriep, zoals de Veiligheidsregio, Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea. Ook de gemeente Noardeast-Fryslân werd op de hoogte gebracht, omdat daar veel dode vogels zijn aangetroffen. Concrete maatregelen tegen de vogelgriep in Fryslân zijn echter nog niet bekendgemaakt.

Sterfte in het Noorderleeg

Een van de gebieden waar in deze tijd veel vogels zitten, is het Noorderleeg: de kwelder bij Hallum en Marrum. Het is een gebied dat beheermedewerker Uulco Hoekstra van It Fryske Gea goed kent. Hij heeft in het Noorderleeg deze dagen al veel dode vogels gevonden, voornamelijk brandganzen.

“Afgelopen zondag zijn er in het Noorderleeg meer dan twintig van die dode ganzen aangetroffen”, vertelt Hoekstra. “En dan heb ik de dode smienten nog niet eens meegeteld. Dat is verdacht, dat er zoveel vogels bij elkaar sterven. Als het groepjes zijn, dan wijst dat vaak op de vogelgriep. Ook als de dode vogels de kop laten hangen.”

Dat er al zoveel dode vogels zijn aangetroffen, kan betekenen dat de vogelgriep zich al flink heeft verspreid in het kustgebied. Voor een drukbezocht ganzengebied als het Noorderleeg is dat slecht nieuws, volgens Hoekstra. “Er kozen duizenden ganzen hier in de winter. Het gaat om hoge aantallen, daar wil je eigenlijk geen vogelgriep hebben. De griep kan zich zo heel snel verspreiden.”

Niet schadelijk voor mensen

Volgens de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die diverse dode vogels heeft onderzocht, gaat het om het H5N8-virus. Dit type vogelgriep is niet schadelijk voor mensen, maar wel erg besmettelijk voor vogels. De NVWA is momenteel bezig met het in kaart brengen van het precieze verspreidingsgebied, omdat de vogelgriep al een tijdje op meerdere plaatsen in Nederland opduikt.

De gemeente waar in Fryslân tot dusver de meeste dode vogels zijn aangetroffen, is Noardeast-Fryslân. Volgens burgemeester Johannes Kramer is het dan ook zaak om alert te blijven. “Wij krijgen heel veel meldingen van dode vogels in ons gebied. Het is zorgelijk, en deze vogelgriep is erg besmettelijk. Ook voor pluimveehouders in ons gebied is het zaak om goed op te letten.”

Uulco Hoekstra van It Fryske Gea over de situatie in het Noorderleeg:

 

Burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân over de vogelgriep in de regio:

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio