AUDIO: Wethouder Berends over miljoenentekort: “Enorme klus” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

AUDIO: Wethouder Berends over miljoenentekort: “Enorme klus”

zondag 11 april 2021

KOLLUM/DE WESTEREEN – De gemeente Noardeast-Fryslân moet in de aankomende jaren fors bezuinigen, willen zij niet tegen een miljoenentekort aan kijken. “Het is ook een enorme klus om dat voor elkaar te krijgen”, aldus wethouder Theo Berends in de Weekend Nieuwsshow. 

Naast het onderhoud van wegen, groen, bruggen en oevers in de gemeente, komt het tekort ook voor een deel uit de nieuwbouw van scholen. Daarnaast speelt ook het geld wat er wel of niet uit Den Haag komt een grote rol. “Met name komt het tekort uit de korting die er gaat komen op het gemeentefonds, maar ook komt het tekort uit een deel onzekerheid in het sociaal domein, met name de Jeugdzorg.” aldus Berends.

Na de samenvoeging van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. tot Noardeast-Fryslân zijn de kapitaalgoederen voor een deel in kaart gebracht. Met een zogenoemde quickscan. Berends daarover: “Dat zijn er veel, dan spreek je over duizenden. Dat hebben we inmiddels intensief geïnventariseerd en we hebben nu ook echt alles in beeld. De grootste tegenvaller binnen de kapitaalgoederen is, dat wij een groot deel niet eerder in beeld hadden (deze zijn met de quickscan gemist red.). Dus is het onderhoud daarvan ook nooit in de begroting gekomen.”

Het dreigende miljoenentekort is volgens de wethouder niet ‘pikzwart’. “We zijn een ontwikkelgemeente en hebben ook een ontwikkelfonds waaruit ook nog prachtige dingen kunnen gebeuren voor de mienskip.” Over de financiën van de gemeente wilde de wethouder nog het volgende kwijt: “Wij zorgen dat het gewoon weer op orde komt, daar wordt nu hard aan gewerkt. Dat het wat pijn gaat doen, dat is gewoon zo.”

Wethouder Theo Berends over de financiële positie

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio