AUDIO: Wetterskip blijft bij standpunt: niet terug in stuurgroep Holwerd aan Zee · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

AUDIO: Wetterskip blijft bij standpunt: niet terug in stuurgroep Holwerd aan Zee

dinsdag 21 februari 2023

LEEUWARDEN/HOLWERT – Het Dagelijks Bestuur van Wetterskip Fryslân blijft bij het standpunt, niet terug te treden in de stuurgroep Holwerd aan Zee. Ook niet wanneer Provinciale Staten woensdag (morgen red.) positief besluit over de toekomst van het project. 

Bé de Winter, lid van het Dagelijks bestuur over de keus: “It is de beslissing fan it deistich bestjoer west, wy foenen dat wy onfoldwaande sekerheden krigen. Dat gie oer in oantal ûnderwerpen, mei name eigendom, behear en ûnderhâld. Dat is foar ús tige krusjaal. Dêr komt mooglik in gat yn de dyk, dêr moatte foarsjennings foar komme. It moat natuerlik wol bestendich wêze tsjin grutte stoarmen. Dus dat is in hiele ynfestearring en dat bliuwt in fraachstik wêr’t noch hieltyd gjin oplossing foar is. Der is ek gjin sicht op in oplossing.”

Daarop besloot het Dagelijks Bestuur van Wetterskip Fryslân uit de stuurgroep te stappen. “Wy prate wol fierder mei it geheel en stelle úse easken, mar prate net mear mei yn de stjoergroep”, besluit de Winter.

Bé de Winter, portefeuillehouder Holwerd aan Zee over het niet terugkeren naar de stuurgroeptafel

Plantinga: “Mienskip en projectgroep zijn nu juist druk bezig”

Algemeen bestuurder Monique Plantinga van de partij Water Natuurlijk hield een vlammend betoog, waarom het Wetterskip toch terug zou moeten treden tot de stuurgroep. “Het dagelijks bestuur heeft dat besluit genomen, zonder het algemeen bestuur daarin te kennen. Je merkte dat er in het algemeen bestuur maar een paar partijen zijn die vinden dat het besluit moet worden teruggedraaid.”

Ook heeft Plantinga samen met een aantal andere partijen binnen het Algemeen Bestuur nog nagedacht over een eventuele motie, om het Dagelijkse Bestuur aan te dringen tot terugtreding in de stuurgroep. Uiteindelijk zou deze geen meerderheid hebben, gezien de partijen die het eens waren met het Dagelijks Bestuur een meerderheid hebben. “Dan zou het een motie voor de bühne zijn geweest en dat heeft geen zin”, aldus Plantinga.

Monique Plantinga van Water Natuurlijk

 

“En ja het is een langlopend en complex project, dat heeft ook tijd nodig. En ja er moet ook eens een punt zetten. Dit kan natuurlijk niet eeuwig slepen. Wij weten dat de mensen in het gebied juist nu druk bezig zijn met de onderwerpen waarop het Dagelijks Bestuur heeft gezegd we stappen uit. Aan die punten wordt gewoon gewerkt. Dan denken wij, ga dan gewoon in die stuurgroep zitten, het wordt dit jaar duidelijk en neem dan het besluit over Holwerd aan Zee.” Uiteindelijk was dat niet de keus van het Dagelijks Bestuur.

Holwerd aan Zee duurder: “Als er voor oktober niets duidelijk is”

Portefeuillehouder de Winter waarschuwde maandagavond tijdens de Wetterskipsvergadering ook, dat Holwerd aan Zee een stuk duurder zou kunnen uitvallen, als er in de herfst van dit jaar niet precies duidelijk is hoe het komt. Dat heeft te maken met landelijke afspraken die het Wetterskip heeft met het Nationale Hoogwater Beschermings Programma. In de zomer moet het Wetterskip de plannen voor de dijkversterking Koehool-Lauwersmeer presenteren, de Winter hoopt dat te kunnen rekken tot de herfst. Als er namelijk een gat in de dijk komt, dan moet het dijkvak Holwert worden aangepast qua versterkingsplan. Het landelijke versterkingsplan hangt uiteraard ook samen met de dijken tussen Koehool en het Lauwersmeer.

‘Bang’ voor gat in de dijk

Piet Kuipers van het algemeen bestuur en partijlid van het CDA, blijft achter de keus van het Dagelijks Bestuur staan. “Het is een daadkrachtige keus, om ook de rol van de provincie en de rol van het Wetterskip enigszins te scheiden. Wij bin mear in funksjonele oerheid, dan dat wy uitvoerend moete weze.”

Of Kuiper bang is voor het mogelijke gat in de dijk? “In principe wel ja. We hebben in verkiezingstijd ook altijd gezegd, veiligheid staat op nummer 1. Waar nodig en als we een doorvaart voor schepen nodig hebben, dan dat zijn altijd zware ‘assets’. Daar hebben we al moeite mee, qua onderhoud. Eigenlijk zouden we hier voor het plezier een gat in de dijk maken. Dat mag niet voor rekening komen van onze belastingbetaler.”

Piet Kuipers van het CDA over de keus van het Dagelijks Bestuur

Auteur: Ben de Jager | RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
AUDIO: Wetterskip blijft bij standpunt: niet terug in stuurgroep Holwerd aan Zee · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
AUDIO: Wetterskip blijft bij standpunt: niet terug in stuurgroep Holwerd aan Zee · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
AUDIO: Wetterskip blijft bij standpunt: niet terug in stuurgroep Holwerd aan Zee · Foto('s): Ben de Jager | RTV NOF
  Ben de Jager | RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio