Auto na twee dagen uit Lauwersmeer getakeld

Dinsdag 14-01-2020
OOSTMAHORN (ANJUM) - Bergingsbedrijven Boersma en Betten zijn in samenwerking met duikbedrijf AW-Diving uit Stiens maandag en dinsdagmiddag druk bezig geweest met de klus om de auto eruit te takelen die zondagmiddag in het Lauwersmeer terecht was gekomen.

Zoekslag naar auto
Maandagmiddag begon de klus voor het duikbedrijf om een zoekslag door het water te maken. Een duiker is het Lauwersmeer in gegaan en heeft een aantal meter vanaf de kade zoekslagen gemaakt. Het was lastig om de auto op te sporen omdat niet geheel duidelijk was hoe en waar de auto precies terecht was gekomen. De duikers zijn maandag circa twee en een half uur bezig geweest om de auto te vinden, zonder resultaat.

Auto gelokaliseerd
Omdat op maandag de auto niet gevonden kon worden door de duiker, heeft bergingsbedrijf Boersma hulp ingeroepen van Rijkswaterstaat. In de ochtend is de berger op de boot van Rijkswaterstaat gestapt en hebben ze samen met speciale apparatuur aan boord foto’s genomen van het meer. Door ze te vergelijken met foto’s van vorig jaar waren op de nieuwe foto’s een duidelijke vorm van een auto te zien. Zodoende wisten ze waar die lag en hadden ze letterlijk een aanknopingspunt.

Berging van auto
Dinsdagmiddag, een nieuwe dag, en een dag om verder te gaan met de klus. De auto was inmiddels opgespoord en ze wisten dus waar die lag. Voor de duiker was opnieuw de taak om te water te gaan. In plaats van te zoeken mocht hij nu de touwen aan de auto vast knopen. Omdat de auto er al een tijdje in had gelegen en deels vast was komen te zitten in het slijk, was het een lastigere klus geworden dan gedacht. In eerst instantie werd geprobeerd om de auto met touwen naar de kant toe te trekken. Omdat die poging al snel niet werkte, werd besloten om spanbanden te gebruiken. Door veel spanbanden aan elkaar te knopen leek het er al meer op dat het ging lukken om de auto naar de kant toe te krijgen. Ook dit ging nog niet met het gewenste resultaat, waardoor als laatste poging kettingen werden gebruikt. Voor de duiker was het een zware klus om al zwemmend de kettingen naar de auto toe te krijgen. Toch lukte het om de ketting aan de auto vast te binden.

Auto getakeld
De auto zat inmiddels met behulp van de kettingen vastgebonden en met deze poging lukte het om de auto naar de kade toe te krijgen. De auto was door deze poging al weer vrij vlot bij de kade. Het voertuig kon omhoog getakeld worden en aan wal worden gebracht. Vervolgens is de auto op het bergingsvoertuig gezet en afgesleept. Met deze klus zijn de mannen circa twee en een half uur bezig geweest met het het gewenste resultaat, het bergen van de auto.

terug naar overzicht
Auto na twee dagen uit Lauwersmeer getakeldAuto na twee dagen uit Lauwersmeer getakeldKijk voor meer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Ate Atema

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie