Band op Spanning!? · Foto('s): 

Band op Spanning!?

dinsdag 13 november 2018

Medewerkers van ‘Band op Spanning’ komen op vrijdag 16 november a.s. naar Dokkum. Met behulp van professionele mobiele apparatuur wordt de bandenspanning van de auto’s gecontroleerd en worden de banden zo nodig opgepompt.

Autorijden is duur. Rijden met een te lage bandenspanning maakt het nog duurder. Net als op een fiets kost het dan namelijk meer energie om vooruit te komen. De auto verbruikt op jaarbasis 2 tot 5% meer brandstof en de slijtage van de banden neemt toe. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband. En dan hebben we het nog niet over de enorme hoeveelheid extra CO2 en fijn stof dat wordt uitgestoten als gevolg van het hogere brandstofverbruik.

Kortom, redenen genoeg om te zorgen voor goed opgepompte banden onder je auto. Toch rijden in Nederland 3,5 miljoen auto’s met een te lage bandenspanning. Dat is ongeveer de helft van het hele Nederlandse wagenpark! Die auto’s zorgen samen voor een verspilling van ca. 150 tot 400 miljoen liter brandstof, en zij stoten ca. 0,3 tot 1 miljoen ton extra CO2 uit.

Tijd voor actie!
Met de service ‘Band op spanning’ kan op concrete wijze een steentje worden bijgedragen aan een schonere en veiligere samenleving. De gemeente Dongeradeel ondersteunt dit initiatief en biedt alle bezoekers van het parkeerterrein van Jumbo Dokkum ,aan de Hantumerweg 14, deze service kosteloos aan.

Hoe gaat het in z’n werk?
Op vrijdag 16 november wordt de bandenspanning van de auto’s gecontroleerd en worden de banden zo nodig opgepompt tot de door de fabrikant geadviseerde spanning (bij normaal gebruik). Als bewijs zult u een kaartje aantreffen onder de ruitenwisser met zowel de oude als de nieuwe bandenspanning. Zelf hoeft u niets anders te doen dan te zorgen dat u aanwezig bent met uw auto op het parkeerterrein.

Liever niet?
Als u liever geen gebruik wilt maken van deze kosteloze bandenservice, dan kunt u dit uiteraard kenbaar maken bij de medewerkers van Band op Spanning. Zij zullen nooit ongevraagd aan uw auto komen.

Andere dagen
Alle andere dagen kunt u zelf uw banden op spanning houden door gebruik te maken van de bandenpomp op de Parkeerterrein ‘de Harddraver’ aan de Harddraversdijk in Dokkum. Natuurlijk kunt u ook gebruikt maken van de bandenpompen bij uw plaatselijk garage bedrijf.

Vragen en informatie
Kijk voor meer informatie op www.bandopspanning.nl
Voor vragen kun je mailen naar: info@bandopspanning.nl

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?