Be Quick Dokkum verliest nipt van koploper FC Burgum · Foto('s): Lammert Damsma
  Lammert Damsma

Be Quick Dokkum verliest nipt van koploper FC Burgum

zaterdag 09 november 2019

Eén doelpunt in de beginfase bleek uiteindelijk beslissend. Al in de zevende minuut kwam de fusieclub uit Burgum op voorsprong. Het team van trainer Henk Konings (terug in Dokkum na zes jaar Be Quick) trok de minieme voorsprong geroutineerd over de streep, bleef daarmee koploper en pakte tevens de eerste periodetitel.

FC Burgum ging voortvarend van start en had in de beginfase een duidelijk overwicht. Vooral via de sterke en balvaardige rechterspits Harmen Vlietstra was er de nodige dreiging. Al in de zevende minuut viel de enige treffer van de wedstrijd. In de Be Quick defensie werd de bal onvoldoende weggewerkt enFedde Durk Kingma profiteerde optimaal, 0-1.

Na ongeveer een kwartier kwam Be Quick veel beter in de wedstrijd. FC Burgum moest terug en de Dokkumers kregen twee prachtige kansen op de gelijkmaker. Eerst was het Frits Veenema die alleen op de keeper af kwam. De foutloos keepende Patrick van der Velde maakte de inzet van Veenema knap onschadelijk. Vlot hierna kreeg Be Quick een nog   betere kans. Na een fraaie aanval en ook vooral via goed voorbereidend werk van Rudolf Banga kreeg Gert Jan Koopmans een opgelegde kans, maar de bal verdween over de lat.

Be Quick had in die fase het betere van het spel, maar het vergat de gelijkmaker te maken. De gasten werden dreigend met een goed schot van de vrij komende Cor Pieter Pander, maar keeper Eelke Kooistra redde fraai. Op slag van rust maakte Be Quick speler Aron Beintema een inschattingsfout, maar hij wist zijn verdedigende misser weer goed te maken met een fabelachtige reactie op de doellijn, zodat de rust aanbrak met 0-1.

Na de rust waren er weinig hoogtepunten. FC Burgum leunde geroutineerd op de voorsprong, terwijl Be Quick het meeste balbezit had. Beide defensies waren uitstekend georganiseerd en gaven vrijwel niets weg. Halverwege de tweede helft kwam Koopmans namens Be Quick goed door op rechts, maar zijn mooie draaiende voorzet ging net voorbij aan de snel inkomende spits Veenema.

FC Burgum deed vrijwel direct iets terug, echter de goed ingeschoten bal belandde op de lat boven keeper Kooistra. Be Quick trainer Dick Sangers bracht nog drie wisselspelers binnen de lijnen, maar aan de stand veranderde er niets meer. Er was in deze mooie wedstrijd weinig krachtsverschil. Het team van Henk Konings beschikt echter over iets meer ervaringen dat maakte wellicht het verschil in deze mooie wedstrijd die veel toeschouwers trok.

© Verslag: Meindert van der Schaaf.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00