Be Quick Dokkum wint, maar maakt het zichzelf moeilijk · Foto('s): Lammert Damsma
  Lammert Damsma

Be Quick Dokkum wint, maar maakt het zichzelf moeilijk

zaterdag 30 november 2019

Be Quick kwam tot winst tegen hekkensluiter Nijland, maar het bleef tot het einde spannend. In de rust had het minimaal 4-0 moeten zijn, maar de vele riante kansen werden niet benut. Frits Veenema was het goudhaantje van de Dokkumers, hij scoorde beide treffers.

Het balbezit wasvanaf het beginsignaal voor Be Quick, maar pas na twintig minuten ontstond de eerste kans.De mee naar voren gekomen verdediger Ivan Draijer kwam in kansrijke positie, maar zijninzet werd gepakt door keeper Irolt Biesma. Na bijna een half uur viel deopeningstreffer. Vanaf rechts krulde Frits Veenema de bal hoog richting het doel en de keeper had vervolgens het nakijken, 1-0. Tot de rust kwamen er nogdiverse kansen op meer treffers.

Zo miste Veenema na een voorzet van Rudolf Banga en een schot van Rindert Ykema schampte de kruising. Veenema was koppend dichtbij 2-0, maar Biesma redde op de doellijn. Een breedtepass van Ykema op Veenema kreeg geen goed vervolg, want Veenema schoot slordig naast. Toch viel de tweede treffer na een goede aanval over rechts. De voorzet van JanJaap de Boer werdingeschoten door Ykema, maar scheidsrechter Menno van der Eijden had een overtreding gezien. Zo bleef het tot de rust 1-0 en dat was een erg magere afspiegeling van het wedstrijdbeeld.

Na de rust was de eerste kans voor Be Quick, maar daarna werden de gasten gevaarlijk met een afstandsschot. Be Quick keeper Eelco Kooistra redde fraai. Toch viel de verrassende gelijkmaker. Een hoekschop van Mark Zijlstra zeilde vanaf links in de bovenhoek, 1-1. Be Quick moest op zoek naar de voorsprong, maar het maakte te veel fouten en de passing was te vaak onnauwkeurig.

De sterk ingevallen Nico Peter Bonnema stelde de thuisclub op de proef met een prachtig schot richting linkerbovenhoek, maar Kooistra tikte de bal fraai buiten de palen. Be Quick drong wel aan, maar hetcreëerde minder kansen dan in de eerste helft. Een volley van Veenema ging naast, maar direct daarna was het wel raak. Veenema scoorde fraai in de linkerhoek, na een breedtepass van De Boer, 2-1.De verdiende voorsprong was een feit, maar de gasten gingen op zoek naar de gelijkmaker. Bij Be Quick was het opletten geblazenen vooral Ynte Koopal moest nog een paar keer ingrijpen om dreigend gevaar te voorkomen.

Be Quick kreeg ook nog kansen. Gert Jan Koopmans was, na een prachtige rush en voorzet van Draijer, dichtbij 3-1, maar zijn inzet werd gepakt door de keeper. Invaller Friso Sterrenburg testte keeper Biesma met een fraai afstandsschot. Zo bleef het 2-1 en Be Quick houdt door deze winst aansluiting met de top. Volgende week speelt Be Quick uit tegen VVI in Idskenhuizen.