Bedrijven op industrieterrein Skûlenboarch/Westkern bij Kootstertille samen aan de slag met verbetering biodiversiteit · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Bedrijven op industrieterrein Skûlenboarch/Westkern bij Kootstertille samen aan de slag met verbetering biodiversiteit

woensdag 07 juli 2021

KOOTSTERTILLE – Om de afname van biodiversiteit om te zetten in een toename is op industrieterrein Westkern/Skûlenboarch bij Kootstertille een uniek pilotproject van start gegaan om de biodiversiteit te verbeteren. Binnen het project “Samen investeren in biodiversiteit” zijn negen bedrijven met hulp van de stichting Ynnatura gestart met de uitvoering van een specifiek voor hun bedrijfsterrein opgestelde biodiversiteitschets. Tegelijk is in samenspraak met de gemeentes Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel een biodiversiteitschets voor het volledige industrieterrein ontwikkeld dat op 6 juli in een loods van Van Assen Sloopwerken & Recycling BV onder grote belangstelling werd gepresenteerd.

Volgens voorzitter Kor Bolhuis van Ynnatura, wil de stichting samen met bedrijven middels dit project een positieve bijdrage leveren aan het Friese landschap: “Het project is een pilot, die hier op industrieterrein Skûlenboarch/Westkern start met als doel verspreiding daarna over alle industrieterreinen in Fryslân. Uit diverse contacten is gebleken dat er veel interesse is bij bedrijven voor biodiversiteit, maar… men vaak niet weet hoe men dat kan implementeren en men geen human resources heeft om dit te ontwikkelen en te realiseren. Dit project biedt de oplossing.”

Gastheer Jelle Coen Bijlsma van Van Assen BV onderstreepte dit met de woorden: “De werkomgeving opnieuw inrichten, interessanter maken, is niet alleen prettiger voor flora en fauna maar ook voor de mensen die hier komen, die hier werken.” Deelnemende bedrijven aan het biodiversiteitproject zijn: Stertil, Nederlandse Gasunie, Weboma, Asfalt Productie Kootstertille, Van Assen Sloopwerken & Recycling, Brouwer & Brouwer, Combex, VBI Schuilenburg en Vermilion Energy.

Waarde voor gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel
De gemeentes Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben voor de openbare ruimtes op het industrieterrein hun medewerking aan het project toegezegd. Tijdens de presentatie van de door Bureau Faunax gemaakte biodiversiteitschetsen ging wethouder Max de Haan namens beide gemeentes nader in op het belang van biodiversiteit in de openbare ruimte en de waarde die dit voor de beide gemeenten heeft. “Het is goed om te merken dat ondernemers, naast hun bedrijfsvoering, ook oog hebben voor de omgeving en het vergroten van de natuurwaarden op hun bedrijventerrein. Naast dat het project goed is voor de flora en fauna, is het ook goed voor het welzijn van de werknemers die op het industrieterrein werken.”

Blauwdruk voor een bedrijfsterrein
Een belangrijk onderdeel van het project is het ontwikkelen van een algemeen format, een blauwdruk voor een biodiversum voor een bedrijfsterrein, dat nadien gebruikt kan worden voor elk willekeurig bedrijfsterrein in Fryslân ongeacht de grootte. Omdat monitoring en kennisdelen ook een belangrijke rol speelt in dit project werd tot slot van de bijeenkomst aan de vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en de beide gemeentes wildcamera’s overhandigd die zullen worden ingezet bij het doen van waarnemingen op de bedrijfsterreinen en de openbare ruimtes.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Bedrijven op industrieterrein Skûlenboarch/Westkern bij Kootstertille samen aan de slag met verbetering biodiversiteit · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio