Beurtvaart Leeuwarden – Dokkum in ere hersteld · Foto('s): Museumhaven Leeuwarden
  Museumhaven Leeuwarden

Beurtvaart Leeuwarden – Dokkum in ere hersteld

donderdag 11 juli 2019

Rond de Admiraliteitsdagen brengt Stânfries X de beurtvaart tussen Leeuwarden en Dokkum weer tot leven. De deelname begin september aan het maritieme festival ij Dokkum wordt gecombineerd met twee betaalde vaarten voor passagiers en goederen. Het project is een samenwerking tussen Museumhaven Leeuwarden en Admiraliteitsdagen Dokkum.

Vanaf de tweede helft negentiende eeuw tot halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw onderhielden schepen van Rederij Stânfries (voor 1933 onder de naam Saint- Martin) in Leeuwarden de beurtvaart binnen en buiten Friesland. De beurtvaart voorzag in gereguleerde handel op vaste trajecten tegen vaste prijzen voor goederen, dieren en mensen. De 25 schepen van de rederij droegen namen als Dokkum I, Drachten III en Franeker V; het hoofdkantoor zetelde aan de Leeuwarder Willemskade en ook in Dokkum had de rederij al vanaf 1880 een eigen kantoor. Met de opkomst van de vrachtwagen verloor de beurtvaart na de Tweede Wereldoorlog haar betekenis en werd het stiller op het water en op de kades.

De voormalige beurtvaarder Stânfries X, eigendom van Stichting Museumhaven Leeuwarden, pakt de draad van de beurtvaart weer op van Leeuwarden naar Dokkum en terug. De twee handelsvaarten worden gehouden ter ere van de Admiraliteitsdagen Dokkum die van donderdag 5 tot en met zondag 8 september worden gehouden. Het is de eerste keer dat Stânfries X deelneemt aan dit grootste en gratis toegankelijke maritieme festival van het noorden. De imposante beurtvaarder meert af aan de oostzijde van het Dokkumer Grootdiep, tegen De Zijl.

Op zondag 1 september vaart Stânfries X van Leeuwarden naar Dokkum en op woensdag 11 september weer terug. Beide reizen staan in het teken het betaalde vervoer van goederen en personen, per reis kunnen maximaal twaalf personen mee. Ook is er ruimte om fietsen mee te nemen en kunnen bedrijven goederen laten vervoeren. Zo verscheept Distilleerderij Boomsma haar speciale Admiraliteits-gin naar het maritieme festival. Een tussenstop in Burdaard is mogelijk bij aanbod van goederen.

Op woensdag 4 september wordt een speciale middag voor lager onderwijs georganiseerd aan boord van Stânfries X. Tijdens de Admiraliteitsdagen is het schip op vaste tijdstippen opengesteld voor publiek. Op woensdag 11 september vertrekt de beurtvaarder voor de terugreis naar Leeuwarden met onder andere garnalen van het Wad van de kotters WL8 en LO17, drie speciaalbieren van Kald Kletske van Brouwerij Dockum en Wilhelmina pepermunt van Fortuyn.

De kosten voor een compleet verzorgde heen- of terugreis bedragen € 35,00 per passagier; voor de fiets betaalt u € 2,50. Voor bedrijven zijn de tarieven afhankelijk van de omvang der goederen en geldt overleg met de reder van Stânfries X, Stichting Museumhaven Leeuwarden. Belangstellenden kunnen zich per email aanmelden via info@museumhavenleeuwarden.nl onder vermelding Beurtvaart Dokkum. Stichting Museumhaven Leeuwarden en Admiraliteitsdagen Dokkum zien toekomst in het in ere herstellen van de beurtvaart. Het verstevigt de historische, maritieme banden tussen Dokkum en Leeuwarden en vestigt de aandacht op het aantrekkelijke stroomgebied van de Dokkumer Ee.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · K30 Nieuws archief · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Noardeast-Fryslân / Dantumadiel · Achtkarspelen / Tytsjerksteradiel · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?