Bevolkingsregisters Kollumerland c.a. online door crowdsourcingproject · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Bevolkingsregisters Kollumerland c.a. online door crowdsourcingproject

vrijdag 13 februari 2015

De bevolkingsregisters van de gemeente Kollumerland c.a. zijn online doorzoekbaar. Burgemeester Bearn Bilker van de gemeente Kollumerland c.a. plaatste de eerste gegevens donderdag 12 februari 2015 online in het gemeentehuis te Kollum. Hij zocht de gegevens op van Bernhardus Hopperus Buma die burgemeester was van de gemeente in de periode 1862 tot 1872. Daarnaast heeft de burgemeester twee vrijwilligers uit de gemeente in het zonnetje gezet die hebben meegeholpen met het indexeren van de registers.

Ontsluiten erfgoed Kollumerland
De bevolkingsregisters van Kollumerland zijn in het AlleFriezen project door vrijwilligers op VeleHanden ingevoerd. Burgemeester Bilker gaf op 23 april 2014 het startsein voor het ontsluiten van de bevolkingsregisters over de periode 1860 tot 1937 op VeleHanden. Op deze website voeren onafhankelijk van elkaar twee vrijwilligers dezelfde scan in, een derde (ervaren) vrijwilliger controleert de gegevens. Inmiddels zijn de bevolkingsregisters van Kollumerland in zijn geheel ingevoerd, gecontroleerd en openbaar gemaakt op de website AlleFriezen.nl Met de geïndexeerde gegevens kan gemakkelijk genealogisch onderzoek worden gedaan. Zo geven de bevolkingsregisters informatie over wie waar woonde en met wie, waar men vandaan kwam en naartoe ging, welk beroep men uitvoerde en of men kinderen had.

Inzet vrijwilligers
In korte tijd, circa negen maanden, zijn ruim zestienduizend scans door een groep van meer dan vijfhonderd vrijwilligers ingevoerd en gecontroleerd. Dit betekent dat er nu gezocht kan worden op ruim honderdduizend namen uit de gemeente Kollumerland op de website AlleFriezen. Sinds de start van het project AlleFriezen zijn twee inwoners vrijwilliger geworden en hebben actief meegewerkt om de gegevens zo snel mogelijk online te krijgen. Deze vrijwilligers, mevrouw Trudy Bosgraaf uit Kollum en mevrouw Trijntje de Groot uit Kollumerzwaag, werden gisteren in het zonnetje gezet door de burgemeester.

AlleFriezen
De website AlleFriezen.nl is een samenwerkingsverband waarin de Friese gemeenten, de provincie Fryslân, Tresoar, het Historisch Centrum Leeuwarden en het Streekarchivariaat Noord-Oost Friesland samenwerken om de scans van de Burgerlijke Stand en bevolkingsregisters gratis online te zetten. Om de registers echt toegankelijk te maken, moeten er nog indexgegevens aan worden toegevoegd. Voor het intypen van die honderdduizenden persoonsnamen roept AlleFriezen de hulp in van vrijwilligers op de website VeleHanden.

VeleHanden
De crowdsourcingwebsite VeleHanden.nl zet zich in om collecties van erfgoedinstellingen online doorzoekbaar en toegankelijk te maken, zodat een groot publiek er gebruik van kan maken. Vrijwilligers kunnen vanuit huis de bronnen indexeren, beschrijven, selecteren en koppelen. Wie mee wil helpen kan zich aanmelden op de site. Ervaring is niet nodig, wel passie voor het verleden.

Fotobijschrift:

Burgemeester Bearn Bilker zet de bevolkingsregisters van de gemeente Kollumerland c.a. online zodat ze doorzoekbaar zijn voor iedereen.

V.l.n.r.: Anneke Talens, recordcoördinator cluster DIV, Sjoerd Poelstra, eerste medewerker Burgerzaken, mevrouw Trijntje de Groot en mevrouw Trudy Bosgraaf slaan de verrichtingen  van Bilker gade. De dames De Groot en Bosgraaf werden daarnaast door de burgemeester in het zonnetje gezet.

Bevolkingsregisters Kollumerland c.a. online door crowdsourcingproject · Foto('s): Eigen foto
Bevolkingsregisters Kollumerland c.a. online door crowdsourcingproject · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 17:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 17:00 - 19:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 19:00 - 21:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 21:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
 • 06:00 - 09:00
  Doorgifte Omrop Fryslân
  Actualiteiten en informatie uit onze provincie.
 • 09:00 - 10:00
  Ontbijtpop
  In Ontbijtpop geeft Peter Kraft ons alle tijd om met zoete muziek en wetenswaardigheden het weekend rustig te beginnen.
 • 10:00 - 12:00
  Op 'e Hichte (Herhaling in de even weken)
  Actualiteiten, nieuws en gasten uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.
 • 13:00 - 14:00
  It geheim fan 'e Smidt (Herh.)
  Gepresenteerde Nederlandstalige muziek met een piratensausje.
 • 14:00 - 18:00
  Rûnwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van álle sporten uit Achtkarspelen, Dantumadeel, Noordoost-Friesland en Tytsjersteradiel.
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e jûn
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek.
 • 19:00 - 20:00
  Gerrit on air
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek.
 • 20:00 - 21:00
  Skerp Op 'e jûn
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek.
 • 21:00 - 22:00
  Met de voet tussen de deur
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek.
 • 22:00 - 23:59
  Hit tijdmachine
  Gepresenteerd programma met gevarieerde muziek
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?