Bevrijdingsfestival Fryslân presenteert inhoudelijk programma rond 5 mei: Sipke Jan Bousema Verschilmaker namens Fryslân · Foto('s): Mijke Bos
  Mijke Bos

Bevrijdingsfestival Fryslân presenteert inhoudelijk programma rond 5 mei: Sipke Jan Bousema Verschilmaker namens Fryslân

vrijdag 18 april 2025

LEEUWARDEN – Sipke Jan Bousema is dit jaar Verschilmaker voor Bevrijdingsfestival Fryslân. Hij gaat uit naam van het festival op 4 mei naar Wageningen, waar ook verschilmakers uit de andere provincies hun opwachting maken. Op 5 mei is Sipke Jan aanwezig bij de opening van het bevrijdingsfestival Leeuwarden.

Bevrijdingsfestival Fryslân presenteert naast een muziekprogramma op 5 mei een inhoudelijk programma op bevrijdingsdag, en in de aanloop daar naartoe. Naast de Verschilmaker, zijn er Vrijheidscolleges, Vrijheidsmaaltijden, waren er winnaars bij de Kunst van de Vrijheid en Songs for Freedom en is er op 5 mei van alles te zien en te doen op het Plein van de Vrijheid, in de Tuin van de Vrede en op het Kinderfestival. 

Verschilmaker

Sipke Jan Bousema is verbinder, bevlogen verhalenverteller en mediamaker. Met de Friese grond stevig onder zijn voeten – hij groeide hier op en woont hier inmiddels weer – zet Sipke Jan zich op heel veel gebieden in voor verbinding en gelijkwaardigheid. Zo was hij afgelopen jaar mede initiator van de Europaparty in Leeuwarden, maakt hij zich blijvend sterk voor het regenboogbeleid in Nederland en Fryslân en is hij mede verantwoordelijk voor het naar Fryslân halen van de World Press Photo Exhibition 2025, “een tentoonstelling die het gesprek over verbinding en gelijkwaardigheid absoluut op gang brengt”, aldus Sipke Jan. In 2025 is hij Verschilmaker voor Bevrijdingsfestival Fryslân.

Op bevrijdingsfestivalfryslan.nl meer over de motivatie van Sipke Jan om Verschilmaker te zijn.

Vrijheidscolleges

Tineke Ceelen, Astrid Sy en Raoul Heertje geven dit jaar Vrijheidscolleges voor Bevrijdingsfestival Fryslân in Leeuwarden. Stichting Vrijheidscolleges maakt sinds 2013 programma’s over leven in oorlog en conflict, democratie en rechtsstaat. Tineke Ceelen (19 april, Fries Museum) gaat in haar Vrijheidscollege in op de vrijheid die vluchtende mensen verliezen, het geweld dat ze treffen en wat het betekent dat niemand ze wil hebben. Astrid Sy (27 april, Fries Museum) laat aan de hand van sprekende voorbeelden zien hoe je de waarde van vrijheid soms pas kunt voelen wanneer die op het spel komt te staan. Raoul Heertje (29 april, dbieb Leeuwarden) gaat in op de vraag hoe we op deze planeet goed met elkaar kunnen samenleven zonder blind of doof te zijn voor de pijn van een ander en contact juist als een manier te gebruiken om elkaar te begrijpen.

bevrijdingsfestivalfryslan.nl/vrijheidscolleges

Vrijheidsmaaltijden

Overal in Nederland – en zelfs in het Caribisch gebied – schuiven mensen op 5 mei samen aan tafel met vrijheidsmaaltijden om verhalen over vrijheid en verbinding te delen. Elk jaar staat een bekende chef aan het roer om het recept voor de Vrijheidssoep te bedenken. Dit keer is dat Jet van Nieuwkerk, die haar inspiratie dicht bij huis zocht. Samen met haar 90-jarige oma Jeanne van Munster – van wie ze als kind leerde koken – ontwikkelde ze een minestronesoep. In Fryslân worden verschillende Vrijheidsmaaltijden gehouden.

Op bevrijdingsfestivalfryslan.nl vind je alles over de Vrijheidsmaaltijd

Tuin van de Vrede

In de Tuin van de Vrede wordt er op 5 mei niet alleen vrijheidssoep geschonken, maar ook aandacht. Het podium in de tuin is de plek waar persoonlijke verhalen centraal staan. Ga in gesprek met een ‘levend boek’, een persoon die regelmatig te maken heeft met bepaalde vooroordelen, en kijk door het open gesprek voorbij het stigma of luister naar de diverse vertellers. De activiteiten in de Tuin van de Vrede komen tot stand in samenwerking met het Fries Museum, het Fries Verzetsmuseum en Keramiekmuseum Princessehof. Voor de invulling van het programma op het podium in de tuin werken we samen met Verhalenavond, Sedrana en Leen een Fries.

Kinderfestival

Kunstkade heeft voor de jongste bezoekers drie creatieve activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen aan de slag met kunst en hun vrijheid op een unieke manier, door bijvoorbeeld een vrijheidspoppetje te maken met diverse materialen, of mee te werken aan een groots mozaïekkunstwerk dat een kleurrijk en verbindend geheel gaat vormen of ga buitenspelen. Ook op het Kinderfestival: Jeugdcircus Saranti met de leukste shows en workshops; springkussens, schminken & glitterdames; scouting Burmania met een kabelbaan en marshmallows roosteren.

De Kunst van Vrijheid

Op het kinderfestival wordt een vlaggenlijn als kunstwerk. Met vlaggenpapier, stiften, verf, potloden, knip- en plakmateriaal ogen kinderen delen wat vrijheid voor hen betekent. Aan het einde van de dag vormen de vlaggen een groot gezamenlijk kunstwerk. Om 18.00 uur worden de kunstwerken onthuld op alle 14 bevrijdingsfestivals in Nederland. Kinderen die nog aanwezig zijn, worden uitgenodigd om het kunstwerk gezamenlijk te onthullen.

Songs for freedom

Melissa Pander heeft de landelijke songcontest Songs for freedom voor Fryslân gewonnen. De regionale finale van Songs for Freedom vond plaats in Neushoorn Café en zette negen getalenteerde artiesten in de spotlight. Kaspar, Nachtvlinder, Pulse, Marit Talens, Melissa Pander, Glitters From Billy, Hoodie, Berend Riemersma en Marieke Schenk brachten ieder hun eigen interpretatie van het thema vrijheid. Voorafgaand aan de finale kregen ze een songwriting-workshop van Jan Tekstra aangeboden. Melissa won met de finale € 1.000 en een plek op Sena Performers Stage op 5 mei. Songs for Freedom werd mede mogelijk gemaakt door Het Cultuurfonds, dat zich inzet voor muzikale projecten in allerlei genres.

Kunst van de Vrijheid

Plamedi Lumputu uit Franeker won voor Bevrijdingsfestival Fryslân de landelijke ontwerpwedstrijd ‘kunst van vrijheid’ en werkte mee aan het campagnebeeld voor alle 14 bevrijdingsfestivals in Nederland. Plamedi is 17 jaar oud en zag het project ‘de kunst van vrijheid’ als ultieme kans om de kunst die ze normaal gesproken voor zichzelf houdt, te delen. Haar kunstwerk symboliseert loskomen en bewegen, in de vorm van een vastgeketend persoon die aan het rennen is en daarmee de keten verbreekt. Op de achtergrond is als schaduw een vogel te zien die voor Plamedi symbool staat voor vrijheid. Het kunstwerk dat Plamedi met de andere winnaars hiervan maakte is terug op Bevrijdingsfestival Fryslân op 5 mei.

Plein van de Vrijheid

Dit is er te zien en te doen:

Portretje Vrijheid daagt Firda-studenten Mediavormgeving uit hun visie op vrijheid creatief te verbeelden, geïnspireerd door een bezoek aan Verzetsmuseum Fryslân. Ze maakten foto’s of schilderijen met een persoonlijk verhaal of boodschap, die op het Plein van de Vrijheid worden tentoongesteld.

Leerbedrijf O3, Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en het Fries Film en Audio Archief organiseren een expositie in de Prinsentuin t/m 5 mei. Een tijdlijn met foto’s en objecten toont de oorlogsgeschiedenis van Leeuwarden. Op het Plein van de Vrijheid zijn in een zeecontainer archiefbeelden te zien.

Foto Expositie Kind in de Oorlog is een expositie van het Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film en Audio Archief. Foto’s en video’s van oorlogskinderen uit de Tweede Wereldoorlog met daarbij de ingrijpende verhalen worden geëxposeerd. Het verhaal van toen in de stad van nu. 

Studenten van Firda Film gingen met mensen die de oorlog meegemaakt hebben in gesprek om zo de verhalen op te halen en door te vertellen. Van ieder gesprek is een documentaire van maximaal 5 minuten gemaakt, die zowel op het festival zelf, als op diverse online kanalen te zien is. Mede mogelijk gemaakt door Firda, Fries Verzetsmuseum, Fries Film en Audio Archief en Landelijk Steunpunt WOII- Heden. 

Van Ravesteijn Theater verzorgt een interactieve theaterervaring over waarheid en vrijheid: wie spreekt de waarheid, wie liegt? De kleurrijke lapjesrok – geïnspireerd op Mies Boissevain-Van Lenneps bevrijdingsrok – groeit verder op het festival. Bezoekers, jong en oud, zijn uitgenodigd een lapje stof te versieren.

Amnesty is weer aanwezig op Bevrijdingsfestival Fryslân om met de bezoekers in actie te komen voor mensen die niet in vrijheid leven. In landen als Rusland, Angola, Egypte of Saudi-Arabië is het extreem gevaarlijk om kritiek te uiten op de autoriteiten. Ondanks de risico’s zijn er mensen die zich daar blijven uitspreken. Voor die dappere mensen komt Amnesty International in actie.

Muzikaal programma en Veteranendag

Eerder al presenteerde Bevrijdingsfestival het muzikale programma van 2025. Gold Kimono, Miss Montreal, Michelle David & the Truetones en Jack Jarryd zullen naast Ambassadeurs Bildtstar en RONDÉ optreden tijdens Bevrijdingsfestival Fryslân op 5 mei. Een breed pallet aan stijlen zal de revue passeren met 8 areas in de binnenstad van Leeuwarden, waarbij er ook veel oog is voor opkomend talent uit de regio. Jack Jarryd is momenteel een veel gedraaide artiest op de radio stations met het nummer Wildfire, eerder was er veel aandacht voor de colab met Sophia en het nummer Heavy. Goldkimono heeft reuzenstappen gezet in de afgelopen jaren en speelde op alle grote festivals, het pseudoniem achter Martijn Konijnenburg is goed voor 40 miljoen streams op Spotify and counting. Miss Montreal behoefd geen introductie en was heel lang geleden al te gast tijdens het festival. Op het Wilhelminaplein is dit jaar weer een buitenpodium waar Big Band Leeuwarden een Andrew Sisters, Glenn Miller achtig optreden gaat geven, naast de tent waar de jaarlijkse veteranendag weer plaatsvindt.

Krant: 80 jaar vrijheid – Fryslân Beti􏰀nkt & Fiert

In 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam in Nederland. De littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet zijn 80 jaar later nog steeds zichtbaar. Heel direct in families die dierbaren hebben verloren die zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië/Indonesië. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we met 80 jaar vrijheid ook dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid. In een speciale krant over 80 jaar vrijheid wordt uitgebreid stilgestaan bij de gebeurtenissen in Fryslân en het noorden. De krant werd gemaakt in samenwerking met de Kerngroep ’80 Jaar Vrijheid – Fryslân Beti􏰀nkt & Fiert’.

Lees de krant hier: https://www.bevrijdingsfestivalfryslan.nl/bevrijdingskrant/

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?