Bewust omgaan met groente en fruit tijdens het project Sûn en Lekker Ite
DOKKUM – Bij de Bonifatiuskapel is een nieuw project gestart: Sûn en Lekker ite. Dit project wil kinderen elke dag een gezonde lunch geven. Het doel is om samen te werken aan gezond en lekker eten. Niet alleen op school, maar ook thuis en in de buurt. Woensdagmiddag was de start van het project. Iedereen met interesse in opvoeding, onderwijs of gezondheid was welkom bij de feestelijke opening.
Het project Sûn en Lekker Ite is een initiatief van onderwijsstichting Roobol, VMBO Aeres, NHL Stenden Hogeschool, IPF en Kennislab NOF en laat zien hoe kinderen een gemeenschap kunnen aanzetten tot verandering. Met creativiteit en eigenaarschap maken ze gezond eten leuk, leerzaam én lokaal. “Ik bin ynspirearre rekke troch bioboer Jetze Botma dy’t my fertelde oer mikrobiomen”, vertelt initiatiefnemer Willem Wouda.
Tijdens de kick-off organiseerde leerlingen van groep 7 en 8 en onderbouw van het voortgezet onderwijs een echte streekmarkt. Gezonde en duurzame producten staan centraal op deze Merke foar Sûn en Lekker Ite. Ook waren er sprekers die hun kennis over eetgedrag, smaakbeleving en de invloed van kinderen op hun omgeving deelden. “Wy hawwe fan’e middei mei ús allen oan it wafels bakken west op skoalle”, zegt Isa van der Wal van de Burgerschool uit Dokkum.
Tekst loopt door onder de video:
Het is de bedoeling dat de kinderen hun streekkraam voortzetten op school. Daarom kon de mooiste en beste kraam een geldbedrag winnen van €1000,- om te investeren in hun gezinde initiatief. “Wy hawwe net de moaiste kream, mar wol de bêste produkten dus ik tink wol dat we kâns meitsje”, aldus Mark Smid van ’t Pompeblêd uit De Westereen.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.