Boekpresentatie Brouwers’ Carrosserie- en Wagenbouw in het Hellinghûs in Dokkum · Foto('s): Collectie familie Brouwers
  Collectie familie Brouwers

Boekpresentatie Brouwers’ Carrosserie- en Wagenbouw in het Hellinghûs in Dokkum

dinsdag 17 september 2019

Op dinsdag 24 september, om 16.00 uur wordt in het Hellinghûs in Dokkum het eerste exemplaar van het boek Brouwers’ Carrosserie- en Wagenbouw overhandigd aan Tjeerd Jongsma van het Historisch Informatiepunt Noordoost-Fryslân. Het rijk geïllustreerde boek, waartoe Dirk de Jong uit Dokkum de eerste aanzet heeft geleverd, is geschreven door Jaap Brouwers. Het boek dat door de familie zelf wordt uitgegeven, gaat over de bedrijfsgeschiedenis van de firma Brouwers uit Holwerd en het wordt door Sytze Brouwers, een van de nazaten van de familie Brouwers, uitgereikt.

Het idee van het boek kwam toen Dirk de Jong uit als enthousiaste liefhebber van historische auto’s en vrachtwagens een bezoek bracht aan het DAF-museum in Eindhoven. Hier werd hem duidelijk dat DAF-chassis verkocht werden aan Brouwers in Holwerd. Op basis van deze chassis werden vervolgens diverse soorten bedrijfsauto’s gebouwd. Dit maakte Dirk de Jong nieuwsgierig wat de aanleiding was voor zijn zoektocht en later dit boek.

De naam Brouwers’ Carrosserie- en Wagenbouw was bekend in de regio en ver daarbuiten. Jacob Brouwers begon met het bedrijf in Holwerd in 1914 dat tot 1979 heeft bestaan. Het boek is een tijdsbeeld geworden van een periode met veel veranderingen. Een bedrijf met echte ambachtslieden, dat jarenlang handmatig grote aantallen carrosserieën produceerde en steeds meeging in de ontwikkelingen. Ook tijdens de twee wereldoorlogen die van invloed waren op de bedrijfsvoering.

In het boek komt de geschiedenis van de firma Brouwers weer tot leven. De bouwstenen voor het boek zijn meer dan 200 foto’s en de verhalen van mensen die bij het bedrijf betrokken waren. Wat de presentatie extra bijzonder maakt is dat enkele oud-medewerkers aanwezig zijn.

Voor autoliefhebber is het boek een prachtig naslagwerk. Exemplaren van het boek zijn na 24 september te koop in Museum Dokkum en boekhandel Van der Velde in Dokkum.

Bijschrift foto: Collectie familie Brouwers, gebruikt op de omslag van het boek.

 

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio