Bomenkap zorgt voor ergernis bij Sociaal Links · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Bomenkap zorgt voor ergernis bij Sociaal Links

zaterdag 17 februari 2018

In deze wintermaanden is het de tijd om boonwallen te snoeien en nieuw hout de gelegenheid te geven uit te groeien. Dit is noodzakelijk voor het behoud van het landschap en de karakteristieke Elzensingels in ons landschap. In de gemeente Dantumadiel pakt men dit vooral in Readtsjerk en De Westereen wel heel rigoureus aan. Onder het motto van ‘achterstallig onderhoud’ wordt 90 procent volledig gekapt.

Niet alleen in deze gemeente zijn er ergernissen over het rigoreus snoeien. Sociaal in Dongeradeel deed eerder al zijn beklag over de snoeiwerkzaamheden in met name Dokkum. Dat heeft tot nog toe echter niet geleid tot verandering van beleid door de gemeente. S!N overweegt nu om met een motie te komen, waarin ze voorstellen dat er binnenkort ecologisch onderzoek wordt gedaan om kijken of ze tot meer samenhang kunnen komen tussen bomen, planten, vogels en insecten in de parken en bossen in de gemeente Dongeradeel.

Remy Teunissen en Johan Wijbenga namens Sociaal Links in Dantumadiel: ,,In Readtsjerk gaat dit ten koste van het karakteristieke landschap. Readstjerk grenst aan de Trynwâlden met zijn prachtige bossen en parken zoals Staniastate. Hier ligt ook de weg: Hjelburd. Deze weg is volledig kaalgeslagen omdat 90% van de bomen is weggezaagd. Door deze rigoureuze zaagactie is het unieke karakter van de weg volledig vernield. Het anders zo typische ‘tunnel’-effect zal voorlopig niet meer terugkomen omdat het jaren duurt vóór de uitgroei weer compleet is.”

In De Westereen, in het bosje aan de Keapmanswei, heeft ook een complete kaalslag plaatsgevonden. Hier zou er sprake zijn van ziekte in de essen. Door deze ziekte moeten de essen worden gekapt. Dat de bomen ziek zijn is al jaren bij de gemeente bekend, maar er is nooit in-gegrepen. Volgens een medewerker van de afdeling Groen: “Er is door de jaren heen een achterstand opgelopen in het snoeien en nu komt daar de ziekte bij, omdat we al veel eerder wat hadden moeten doen hebben we het zó gedaan en zijn we nu weer op een nulpuntje. Vanaf nu kunnen we weer regelmatig onderhoud plegen”.

Bomenkap zorgt voor ergernis bij Sociaal Links · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 19:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 19:00 - 21:00
  Country Trail
  Country Trail is het programma, waar alle aspecten van de countrymuziek aan bod komen.
 • 21:00 - 22:00
  Brasstime
  Brasstime met Klaas Groenwold
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · K30 Nieuws archief · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Noardeast-Fryslân / Dantumadiel · Achtkarspelen / Tytsjerksteradiel · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?