Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour! · Foto('s): 

Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour!

vrijdag 13 mei 2022

DAMWÂLD – Van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni 2022 is het de Week Zonder Afval, waarin heel Nederland de uitdaging aangaat om zo min mogelijk afval weg te gooien.

Tegenwoordig lijkt een lege afvalbak haast onhaalbaar. Toch laat burgerbeweging Zero Waste Nederland zien dat het kan. In dit kader organiseren ze op 4 juni aanstaande Zero Waste Tours, op ruim 60 locaties in heel Nederland. Een lokale gids laat dan zien hoe je verpakkingsvrij je boodschappen kunt doen, vaak bij bijzondere lokale ondernemers. In Damwoude is dit jaar voor het eerst zo’n tour gepland.

Marije Boersma, initiatiefnemer van Zero Waste Tour in Damwoude, vindt het belangrijk om
plasticvrij boodschappen te doen. ‘Ik las over de plasticsoep en over de invloed van alle plastic vervuiling op onze aarde, in de lucht en water, en uiteindelijk ook in ons lichaam. Zo vinden ze tegenwoordig zelfs plastic in placenta’s! Door minder plastic afval thuis te maken kan ik zelf een steentje bijdragen’, aldus Boersma.

Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland is het hier mee eens. Pals: ‘De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.’

Veel mensen willen hun steentje bijdragen, maar weten niet goed waar te beginnen. ‘Terwijl er in Damwoude en omstreken een heel aantal winkels zijn waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje,’ zegt Marije Boersma. Tijdens de Zero Waste Tour in Damwoude deelt ze graag haar tips en ervaring met plasticvrij boodschappen doen in Damwoude.

De Zero Waste Tour in Damwoude vindt plaats op zaterdag 4 juni van 10 tot 12:30 uur.
Aanmelden kan via https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  Hits op Freed
  Het interactieve Nederlandstalige verzoekprogramma van Sjoerd Gjalt de Vries. Beleef het elke vrijdagavond mee. Bij Hits op Freed worden er naast liedjes ook leuke interviews uitgezonden en kun je naar de studio bellen om een plaatje aan te vragen. Voor ieder wat wils: Hits op Freed, elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur.
 • 20:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio