Boonappétit! Kinderen maken bonenburger tijdens kookles in de klas
BROEKSTERWÂLD – Geen vette hap uit de kantine, maar een bonenburger uit eigen pan. Dinsdag ruilden de leerlingen van groep 7 en 8 van Kindcentrum De Wel in Broeksterwâld hun boeken in voor messen, raspen en spatels tijdens de les ‘Kok in de Klas’. Onder begeleiding van kok Jeannette Nieuwenhuis leerden zij hoe gezond koken werkt, met minder vlees en meer groenten. Het resultaat: een zelfgemaakte ‘Buitengewone Bonenburger’.
De les is onderdeel van Smaaklessen, een landelijk erkend lesprogramma dat basisschoolleerlingen voedselvaardigheden bijbrengt door zelf te doen, te proeven en te experimenteren. Want jong geleerd is oud gedaan, benadrukt kok Jeannette Nieuwenhuis. “Hoe jonger kinderen leren om te koken, hoe sneller ze er plezier in krijgen en het op latere leeftijd gaan doen”, aldus Nieuwenhuis. “En wat je zelf maakt, smaakt vaak beter.”
Geen normale hamburger
Het middelpunt van de kookles: de bonenburger. Een vleesloos alternatief, speciaal ontwikkeld in samenwerking met tv-kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk. Een bewuste keuze, legt kok Nieuwenhuis uit: “Omdat eiwittransitie nu een belangrijk thema is. meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten. We willen kinderen leren dat je óók zonder vlees goed en lekker kunt eten. Peulvruchten zoals bonen zitten vol eiwitten die je nodig hebt om te groeien.”
In het klaslokaal hing de geur van gebakken kruiden en groenten. Leerlingen sneden tomaten, raspte wortels, prakten bonen en leerden hoe je smaken combineert tot een burger die zó op het bord mag. “It is echt hiel lekker, in kear wat oars”, zei leerling Marianne verrast. Toch viel de burger niet bij iedereen even goed in de smaak. “Ik fûn it net fiis, mar ik hâld gewoan mear fan in gewoane hamburger”, gaf leerling Gerben eerlijk toe. “It wie wol leuk om te dwaan, ik ha der in soad fan leard.”, sluit Marianne af.
Tekst loopt door onder de video
Landelijk initiatief, lokale impact
Kok in de Klas vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 juni in alle 12 provincies. In totaal worden 145 kooklessen gegeven aan ruim 3450 leerlingen uit groep 6, 7 en 8. In Friesland was Kindcentrum De Wel één van de geselecteerde locaties.
Volgens onderzoek van Wageningen University & Research kan het eetpatroon van Nederlanders in de toekomst enorme gezondheidswinst opleveren als kinderen nu al leren koken met minder bewerkt vlees en meer plantaardige ingrediënten. Nederland kan in 2050 ongeveer 20% minder nieuwe gevallen van diabetes, coronaire hartziekten en beroertes tellen als alle Nederlanders vanaf nu dagelijks twee stuks fruit eten en als ze bewerkt vlees, zoals worst en hamburgers, laten staan. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Uit de Eiwitmonitor 2024 blijkt ook dat consumenten wel meer willen koken met gezonde eiwitbronnen zoals noten en peulvruchten, maar dit nog niet doen, omdat ze het niet gewend zijn en niet goed weten hoe ze er (lekker) mee kunnen koken. Initiatieven als deze leggen daarvoor de basis.
En de kinderen? Die gingen aan het eind van de ochtend niet alleen naar huis met een volle maag, maar ook met een nieuw burgerrecept.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.