Buitenpost wint van stug Gorredijk in de beker · Foto('s): Orange Pictures
  Orange Pictures

Buitenpost wint van stug Gorredijk in de beker

zondag 22 oktober 2023

BUITENPOST – Buitenpost bekert verder na een 3-1 winst op Gorredijk. Op sportpark De Swadde had de vierdedivisionist het lastig met de stug verdedigende zondagsderdeklasser. Pas halverwege de tweede helft werd het kwaliteitsverschil uitgedrukt in doelpunten. “We zijn een ronde verder en dat is mooi”, zei trainer Kevin Waalderbos.

In de eerste knockoutronde van de noordelijke districtsbeker maakte spits Kian Visser zijn basisdebuut voor Buitenpost. Dat hij een goaltjesdief is bewees hij na zeven minuten spelen. Een eerste doelpoging ging er niet in, in de rebound schoot hij wel raak. Na de vroege openingsgoal liep het stroef. Gorredijk timmerde het eigen strafschopgebied dicht, waardoor Buitenpost er combinerend niet doorheen kon komen. Waalderbos: “We hadden te weinig mensen in de zestien. De spitsen zakten te veel uit naar het middenveld waar wel ruimte lag.” Aan het eind van de eerste helft bokste de jonge doelman Joey Betlehem van Gorredijk een vrije trap van Visser knap uit zijn doel en werd een kopgoal van David Albert Villalta afgekeurd wegens buitenspel. Op slag van rust dacht Bas Verbree te scoren, maar de keeper tikte de bal nog net uit de hoek. Uit de corner werd vervolgens gescoord, maar niemand begreep waarom scheidsrechter Martin Arends het doelpunt afkeurde.

Uit het niets

Ook in de tweede helft parkeerde Gorredijk de bus voor de eigen goal en was het eenrichtingsverkeer. Toch scoorden de oranjehemden uit het niets. Jesse Stoelwinder kreeg zomaar de vrije doortocht en hij wist wel raad met deze mogelijkheid. Hij passeerde doelman Kevin van der Meulen: 1-1. “Ik ben blij dat we na deze treffer niet zijn gaan forceren. We zijn in de organisatie gebleven. De mindset was goed”, aldus de trainer. Rolf Dijk was direct na de tegentreffer dicht bij een doelpunt. Zijn vrije trap eindigde via de handen van de goed keepende Betlehem op de lat.

Nieuw elan

Na een uur spelen brachten drie wissels nieuw elan in het spel van Buitenpost. Visser kreeg nog een opgelegde kopkans, maar hij knikte naast. Invaller Willem de Boer onderscheidde zich vervolgens door op de juiste plaats te staan en de 2-1 tegen de touwen te werken. Twee minuten later ging een vrije trap van De Boer hard over de grond voor de goal. Edwin Schaafsma wist zijn voet tegen de bal te krijgen en maakte de 3-1. Het verzet van Gorredijk was gebroken, maar er werd niet meer gescoord. De keeper redde nog knap op een doelpoging van Verbree en invaller Danny Boersma kopte uit een hoekschop op de lat. “We hadden meer kansen moeten creëren, maar het was moeilijk om ze weg te spelen. We hebben volwassen gespeeld en de hele wedstrijd de controle gehad.” Aanstaande zaterdag speelt Buitenpost thuis tegen MASV uit Arnhem, de nummer een na laatst op de ranglijst.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (63. Willem de Boer), Bernd Douma (78. Danny Boersma), Ron Janzen, Youri Sletering, David Albert Villalta (63. Sam Wormmeester), Edwin Schaafsma, Bas Verbree, Jarno Westerhof (63. Rik Weening), Kian Visser, Rolf Dijk (75. Frits Veenema)

Scoreverloop: 7. 1-0 Kian Visser, 49. 1-1 Jesse Stoelwinder, 69. 2-1 Willem de Boer, 71. 3-1 Edwin Schaafsma