Burdaard krijgt eigen mienskipsbier · Foto('s): Lucas Kemper
  Lucas Kemper

Burdaard krijgt eigen mienskipsbier

maandag 22 juni 2020

BURDAARD – Op vrijdagmiddag 3 juli vindt de presentatie plaats van Burdaarder Blond, het mienskipsbier van Burdaard. Een lokaal gebrouwen bier, geïnspireerd door de naïeve kunst van Ruurd Wiersma, waarvan de opbrengst terugstroomt naar het dorp. Het bier is tot stand gekomen op initiatief van lokale ondernemers in samenwerking met multifunctioneel centrum It Spektrum en het Ruurd Wiersma Hûs.

Het idee voor een eigen mienskipsbier ontstond vorig jaar tijdens een sponsorenbijeenkomst van It Spektrum. Edwin Boonstra, een van de sponsoren: “We waren op zoek naar een nieuw initiatief, een visitekaartje voor het dorp en It Spektrum. Toen we verschillende ‘ingrediënten’ van Burdaard aan het opnoemen waren begon het te gisten. De molen, de oude graanmalerij, het water van de Dokkumer Ee, de brouwerij in het nabijgelegen Aldtsjerk, een in Burdaard woonachtige bierkeurmeester, toeristen met een biertje op het terras en de naïeve kunst van Ruurd Wiersma … samen vormen ze het verhaal van Burdaarder Blond”.

Ruurd Wiersma
Op het etiket van Burdaarder Blond figureert het schilderij De Melkvaarder van Ruurd Wiersma. Wiersma begon zelf als melkvaarder maar transformeerde in Burdaard tot begenadigd schilder van naïeve kunst. Zijn werk is te bezichtigen in een van de kleinste musea van Nederland, het Ruurd Wiersma Hûs. Sybren van Tuinen, voorzitter van het museum: “Dat het werk van Ruurd postuum te bewonderen is op een lokaal biertje is prachtig en het past ook wel bij de man die alles beschilderde wat los en vast zat: schoenen, flessen en niet te vergeten alle muren van zijn eigen huis”.

Verkoop en opbrengst
Burdaarder Blond wordt huisbier van It Spektrum en is daarnaast verkrijgbaar bij verschillende horecagelegenheden, winkels en slijterijen in de regio. De opbrengst van het bier wordt geïnvesteerd in lokale initiatieven en activiteiten.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio