INGEZONDEN: “Burgers Feanwâlden doen het werk van de ambtenaren tegen komst rubberbedrijf RVN” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

INGEZONDEN: “Burgers Feanwâlden doen het werk van de ambtenaren tegen komst rubberbedrijf RVN”

vrijdag 23 juli 2021

FEANWÂLDEN – Op 22 juli jl. heeft omgevingsburo Wiegersma namens Dorpsbelangen Feanwâlden / Feanwâldsterwâl en de Ondernemersvereniging Feanwâlden het door haar uitgewerkte bezwaarschrift ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders van Dantumadiel. Meer dan 500 mensen, omwonenden, inwoners van Feanwâlden, Feanwâldsterwâl en Noardburgum en andere belanghebbenden, hebben een schriftelijke machtiging afgegeven om ook namens hen het bezwaar aan te tekenen.

In het bezwaarschrift wordt duidelijk gemaakt dat er voldoende gronden waren, waarvoor een toelichting van de aanvrager nodig was. Ook heeft de gemeente niet altijd de juiste procedure gevolgd,  onvoldoende onderzoek gedaan, onzorgvuldig gehandeld en onvoldoende rekening gehouden met andere belanghebbenden. Ten slotte heeft de gemeente weinig gedaan met de adviezen van andere instanties.

Door een ambtelijke flater heeft de gemeente bovendien de termijn van de aanvraag overschreden waardoor de vergunning nu “van rechtswege” moest worden verleend.

De belanghebbenden zijn dan ook behoorlijk gefrustreerd door het feit dat zij nu moeten zorgen voor inhoudelijk bezwaar tegen deze vergunning terwijl dit het werk zou moeten zijn van de betreffende ambtenaren en de verantwoordelijkheid van betreffende wethouder.

Naast de formele juridische weg is ook een petitie gestart om de politiek te wijzen op deze kwestie. Ruim 600 inwoners en betrokkenen hebben de petitie al getekend. “Geen rubberverwerking in Feanwâlden.”

Inwoners van Feanwâlden, Feanwâldsterwâl en omstreken constateren dat opslag van 1 miljoen kilo autobanden directe geur-, stof-, geluid-, ongedierte- en verkeersoverlast kan veroorzaken, dat de risico’s en gevolgen van een eventuele brand en daarbij optredende rookontwikkeling niet te overzien zijn. Verder zal dan op de lange termijn de gezondheid van mens, dier en planten schade lijden door het ontstaan van wolken fijnstof, vrijgekomen mogelijk kankerverwekkende stoffen en vervuiling van grondwater. De gemeenteraad van de gemeente Dantumadiel wordt verzocht de vestiging van dit bedrijf op elk mogelijke wijze tegen te houden en toekomstige vestiging van dit soort bedrijven te voorkomen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio