BuurtAED-actie op de Sparrewei in Kollumerzwaag groot succes · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

BuurtAED-actie op de Sparrewei in Kollumerzwaag groot succes

zondag 12 januari 2020

Op Sânbulten bij Kollumerzwaag hangt vanaf nu 24/7 een AED op de Sparrewei 2. De buren in de wijk hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de wijk Sânbulten haalde binnen drie weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen. De Initiatiefnemers van de actie Wiebe Bosgraaf en Sjouke van der Meulen kregen in de buurt alleen maar positieve reacties, iedereen vond het een goed plan en wilden direct meedoen met de actie.

Wiebe en Sjouke zoeken nog wel mensen, die de (jaarlijkse) reanimatiecursus willen gaan volgen zodat ze daarna aan kunnen sluiten bij de vrijwillige groep burgerhulpverleners in het dorp. In totaal hangen er nu 8 AED´s in Kollumerzwaag en Veenklooster die 24/7 beschikbaar zijn. Voor meer info kun je je aanmelden bij HarslagNu.nl of op BuurtAED.nl.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

BuurtAED-actie op de Sparrewei in Kollumerzwaag groot succes · Foto('s): Erik Visser
BuurtAED-actie op de Sparrewei in Kollumerzwaag groot succes · Foto('s): Erik Visser
  Erik Visser

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 23:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 23:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact