Buurtschapborden Hústernoard en Bûnte Hûn geplaatst

09/29/2009

Dinsdagmiddag om half vijf en om vijf uur, plaatsten burgemeester Bearn Bilker en wethouder Rik Schaafstal de buurtschapborden “Hústernoard” en “Bûnte Hûn”. “Hústernoard” dat aan de Trekwei bij Oudwoude en “Bûnte Hûn” aan de Eelke Meinderswei bij Westergeest. Voor de feestelijke onthulling zijn omliggende bewoners, belangstellenden uitgenodigd. 


Een gemeente kan een gebied met een landschappelijke waarde een buurtschapbord toekennen. De Gemeente Kollumerland c.a. hecht hier waarde aan. Op 23 januari 2005 heeft de raad van onze gemeente namen van buurtschappen vastgesteld. De buurtschappen maken deel uit van dorpen. Ze hebben dus niet de status van dorp gekregen en de namen zullen evenmin deel uitmaken van adressen. De raad vond het wel belangrijk dat de namen, die vaak al heel lang bestaan, niet verloren gaan. Daarom worden langs de openbare wegen borden geplaatst om aan te geven waar welke buurtschap ligt.


In de twaalf dorpen (Augsbuurt, Burum, Kollum, Kollumerpomp, Kollumerzwaag, Munnekezijl, Oudwoude, Triemen, Veenklooster, Warfstermolen, Westergeest en Zwagerbosch) wonen ruim 13.000 inwoners. Naast de twaalf dorpen kent de gemeente twintig buurtschappen (Zevenhuzen, De Keegen, Scharnehuizen, Kollumer Aldsyl, Leechlân, Ter Lune, Hanenburch, Krabburen, Aldwâldmersyl, De Dellen, De Wurden, Hústernoard, Halfweg, De Kolk, De Leegte, Beintemahûs, De Bûnte Hûn, Keatlingwier, Weardebuorren en Westerbuorren).


In 2005 zijn al een aantal borden geplaatst. In 2007 zijn drie buurtschappen rondom het dorp Westergeest van borden voorzien ( “Keatlingswier”, “Westerbuorren en “Weardebuorren”).
Vorig jaar werden de borden “Zevenhuzen”, ten oosten van Kollum, en “Scharnehuizen”, ten westen van Visvliet aan de Friesestraatweg, geplaatst.


© Foto’s: Sake Beerstraterug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie