CBS De Regenboog zet voortaan in op kleurrijk onderwijs · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

CBS De Regenboog zet voortaan in op kleurrijk onderwijs

dinsdag 30 maart 2021

DOKKUM – Om ieder kind te kunnen laten stralen zet basisschool CBS De Regenboog in Dokkum voortaan in op kleurrijk onderwijs. De school neemt daarmee definitief afscheid van het O4NT-onderwijs, in de volksmond de ‘Ipad-school’. Directeur Peter Braam is sinds een aantal jaren met het team van leerkrachten op zoek gegaan naar de beste mix van onderwijsmogelijkheden voor zijn leerlingen. “Daar hoort digitaal onderwijs uiteraard bij, dat is in deze wereld niet meer weg te denken. Maar de nadruk van werken met een iPad – zoals in het verleden het geval was – is er op school niet meer”, vertelt Braam. Kleurrijk onderwijs is een mix van bewegend leren, samenwerkend leren, het gebruik van digitale en gedrukte leermiddelen, cultuureducatie en talentontwikkeling.

“Het team van De Regenboog heeft zich de afgelopen jaren vol overgave zelf gestort op het ontwikkelen van methodes die pasten bij O4NT”, vertelt de directeur over het jaar 2016, toen er op feestelijke wijze werd gestart met het nieuwe type onderwijs. “Voor veel basisvaardigheden zoals rekenen en taal waren namelijk geen goede methodes beschikbaar voor het O4NT”, legt Braam uit. Het type onderwijs werd een doel op zich, hoewel dat niet de bedoeling was. De stichting O4NT (Onderwijs Voor een Nieuwe Tijd), de organisatie van de Steve Jobs of Ipad-scholen ging op 21 februari 2018 failliet.

Voor directeur Peter Braam uit Balk stond de afgelopen jaren in het teken van het invoeren van een ander type onderwijs. “Door de combinatie van digitale en gedrukte leermiddelen zorgt CBS De Regenboog voor het aanleren van diverse vaardigheden zodat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen”, vertelt hij verder. De goede elementen vanuit het O4NT-onderwijs zijn daarbij behouden. “Werden deze basisvaardigheden in het verleden vooral geoefend op de Ipad, nu zet de school diverse methoden in om kinderen de basisvaardigheden bij te brengen en hun talenten te ontwikkelen.

Toen Peter Braam een paar jaar geleden directeur van de school werd, ging hij overigens niet alleen met het onderwijsaanbod aan de slag. Een van zijn eerste projecten was om het hoge ‘gevangenishek’ rond de school te verwijderen en te vervangen door een lager exemplaar. “We willen graag een open en toegankelijke school zijn voor iedereen”, aldus Braam. “Daar paste zo’n hek niet bij”. Ook de noodlokalen die enkele jaren geleden bij de school geplaatst werden hebben inmiddels plaatsgemaakt voor een ruimer plein. Door de komst van basisschool de Pionier maakten een aantal leerlingen de overstap naar die school. Voorheen gingen ook veel leerlingen uit de Trije Terpen naar de Regenboog. Bijkomend voordeel van het weghalen van de lokalen is voor de leerlingen dat er meer ruimte is op het plein van de bovenbouw om te kunnen spelen.

“CBS De Regenboog is een plek waar kinderen zich thuis en veilig voelen. Een school waar een sfeer van geborgenheid heerst, waar je jezelf kunt zijn en waar anderen je respecteren”, vertelt Peter Braam. Pieter-Eelke Buwalda van de oudercommissie was een van de ouders die de veranderingen van dichtbij meemaakte: “De school gaat echt mee in de ontwikkelingen binnen het onderwijs om zo nog beter af te kunnen stemmen op de behoeften van de kinderen”, vertelt hij. “Daarbij is ingezet om juist de talenten van het kind zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Met het kleurrijk onderwijs is het onderwijsaanbod van CBS De Regenboog weer helemaal op orde en het past bovendien erg mooi bij de kleuren van de regenboog.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Country Trail is het programma, waar alle aspecten van de countrymuziek aan bod komen.
 • 21:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio