CDA Dantumadiel op bezoek bij werk- en leerbedrijf NEF
Er verandert binnenkort veel voor gemeenten op het gebied van werk en bijstand. Reden voor CDA Dantumadiel om op bezoek te gaan bij Leer- en werkbedrijf Noardeast Fryslân (NEF) in Dokkum. Werk- en leerbedrijf NEF is in 2012 ontstaan uit een fusie tussen de sociale werkbedrijven Trion en Oostergo.
Er verandert binnenkort veel voor gemeenten op het gebied van werk en bijstand. Reden voor CDA Dantumadiel om op bezoek te gaan bij Leer- en werkbedrijf Noardeast Fryslân (NEF) in Dokkum. Werk- en leerbedrijf NEF is in 2012 ontstaan uit een fusie tussen de sociale werkbedrijven Trion en Oostergo. Het bedrijf werkt voor de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland en heeft een inkooprelatie met de gemeenten Ferwerderadiel, Ameland en Schiermonnikoog. Momenteel zijn er zo’n 800 mensen in dienst. Ongeveer 40% van de mensen werkt inmiddels succesvol via met name begeleid werken en detachering in het reguliere bedrijfsleven, in food, grafische industrie, groenbeheer, facilitair werk, musea, scholen en op diverse andere bedrijven. De overige mensen werken ‘beschut’ op de locaties Oostergo in Dokkum, Trion en Jumaheerd in Kollum.
Op de locatie in Dokkum zet directeur Tjitte de Vries aan CDA Dantumadiel uiteen wat de nieuwe Participatiewet voor NEF en de gemeenten betekent. Vanaf 2014 tot 2020 wordt het beschutte werken via de WSW afgebouwd. De bestaande werknemers behouden hun CAO rechten, voor de nieuwe instroom zullen de gemeenten werk (onder begeleiding) moeten creëren met een loonaanvulling tot maximaal het minimum loon van de overheid. NEF voert dit uit en probeert hen te plaatsen in het bedrijfsleven, bij de overheden of in zelfstandige BV’s en allianties.
Daarnaast geldt vanaf 2014 ook voor alle mensen met een bijstandsuitkering (WWB-ers en jong-gehandicapten (Wajongers) de Participatiewet. De gedachte van de overheid is dat iedereen zoveel mogelijk moet werken. Het leerwerkbedrijf kan ook ingeschakeld worden om deze groep werkfit te maken, met het doel voor hen een plek te vinden op de arbeidsmarkt. Voor eventuele beperkingen geldt loondispensatie. De Vries schetst een aantal zaken die helpen om de Participatiewet te laten slagen; er komt volgens het regeerakkoord vanaf 2015 een verplichting voor grote bedrijven om 5% van het personeelsbestand uit mensen met een arbeidshandicap te laten bestaan. Bovendien geeft de vergrijzing kansen en zal eens de economie weer aantrekken. Een goede aanbesteding is ook belangrijk. Fractievoorzitter Attje Meekma van CDA Dantumadiel geeft aan dat het nieuwe aanbestedingsbeleid van de Noordoost Friese gemeenten wellicht ook kansen biedt. De Vries is er blij mee, maar plaatst de kanttekening dat de controle erop wel voldoende moet zijn. “En bovendien, NEF moet bij de bedrijven in dit gebied nog meer op het netvlies komen, ze moeten ons ook een kans geven.”
Ondanks de crisis doet het gefuseerde werk- en leerbedrijf het goed, tot die conclusie kwam CDA Dantumadiel tijdens het bezoek. Het bedrijfsresultaat van NEF is in 2012 ten opzichte van 2011 verbeterd, onder meer door een beter aanbod naar buiten, samenvoeging van afdelingen en geen onderlinge concurrentie meer. Ongeveer 40% van de mensen werkt nu met veel plezier en onder begeleiding van NEF in het reguliere bedrijfsleven. Dit is landelijk gezien een heel mooi resultaat. De fusie heeft de gehoopte versterking gebracht, maar helaas daalt de subsidiebijdrage uit Den Haag, wat de exploitatie lastiger maakt.
Ondanks de moeilijke economische omstandigheden – momenteel zijn er in dit gebied 4000 werkzoekenden voor ongeveer 200 vacatures! – geeft de nieuwe Participatiewet NEF ook veel kansen, met name door de versterking vanuit de WWB groep, aldus NEF-directeur Tjitte de Vries. Maar het moet wel eendrachtig worden opgepakt. Het liefst ziet hij de participerende gemeenten snel samengaan of nog veel sterker samenwerken voor een efficiënte aanpak en uitvoering.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.