Chris Hoeksma wil met ‘zijn’ Harkema-Opeinde naar de derde klasse · Foto('s): Klaas Elzinga
  Klaas Elzinga

Chris Hoeksma wil met ‘zijn’ Harkema-Opeinde naar de derde klasse

zondag 12 juli 2020

HARKEMA – Voor Harkema-Opeinde leverde de competitie-indeling dit jaar geen verrassingen op. De Harkemaster formatie komt opnieuw uit in klasse 4B en treft daarin dezelfde oppositie als het afgelopen seizoen. Vanwege de Coronacrisis promoveerde en degradeerde geen enkel team. Iedereen begint weer op nul. Sneu vooral voor de hoogvliegers. Daar was Harkema-Opeinde er eentje van. De bewoners van sportpark De Bosk waren bij het stopzetten van de competitie al 13 duels op rij ongeslagen en stonden op een tweede plaats, slechts twee punten achter koploper Kootstertille. Wat de voorbije jaargang niet lukte, moet er nu maar van komen, vindt aanvoerder Chris Hoeksma. Hij ziet het als een doel om met Harkema-Opeinde 1 tot een stabiele derdeklasser uit te groeien.

Voor de 25-jarige Hoeksma wordt het alweer het zevende seizoen als basisspeler van de hoofdmacht van de groengelen. Na enkele korte invalbeurten werd de sympathieke Harekiet bij aanvang van het seizoen 2014/2015 direct voor de leeuwen gegooid. Terwijl Hoeksma in juni 2014 met zijn teamgenoten van de A1 een groot succes behaalde door naar de hoofdklasse te promoveren, was de situatie bij Harkema-Opeinde 1 destijds minder rooskleurig. Meer dan tien selectiespelers zeiden het groengele tenue vaarwel. Dat betekende dat de talentvolle A-lichting nauwelijks tijd kreeg om op het verschil tussen de junioren en de senioren te anticiperen. Deze stap bleek voor velen enorm, ook voor Hoeksma: ,,Met name fysiek was het wennen. Aan de ene kant was het prachtig dat je direct basisspeler was, maar misschien was het beter geweest als we eerst nog wat oudere, ervarener spelers om ons heen hadden gehad.”

Ervaring was helaas nauwelijks voorhanden. In de derde klasse bleek dat onoverkomelijk. Met een piepjong elftal degradeerde Harkema-Opeinde in 2015. Er waren rond die tijd binnen de club zaken die tot meer gespreksstof leiden dan deze degradatie. Al jarenlang was de zondagtak in verval. Die trend zette zich ook in de vierde klasse door. Dat in 2016 werd besloten de bakens te verzetten naar het zaterdagvoetbal, zag Hoeksma al een tijdje aankomen. ,,Ik vond het geen probleem om op zondag te voetballen, maar je merkte dat veel jeugd er anders over dacht. Als je nu terugkijkt is het een gouden greep geweest om naar zaterdag te verkassen. We hebben bijna 5 elftallen, plus het damesteam en de 45+. De cijfers zeggen wat dat betreft genoeg.”

Cijfers die eveneens genoeg zeggen, zijn de statistieken die Hoeksma opbouwde in 6 seizoenen Harkema-Opeinde 1: 155 officiĆ«le wedstrijden voor het vlaggenschip. Uitgezonderd een blessure in 2017 was hij er elke wedstrijd bij. Om zich te wapenen tegen de fysiek sterkere tegenstanders maakt hij wekelijks naast alle voetballende verplichtingen zeker 3 tot 4 keer de gang naar de sportschool. ,,Ik was me er van bewust dat ik het op fysiek vlak vaak af zou leggen in de duels dus ben ik er aan gaan werken om sterker te worden. Door de ervaring die je opdoet ga je op den duur ook slimmer voetballen.” De waarde van Hoeksma voor zijn team groeide zienderogen. Het afgelopen afgebroken seizoen kwam dat het best tot uiting. De verdedigende middenvelder kreeg de aanvoerdersband en behaalde in alle wedstrijden een ruime voldoende. Niet door te scoren of assists te leveren, maar door het vuile werk voor de ploeg op te knappen.

Voor Hoeksma was het dan ook een grote teleurstelling dat het Coronavirus inviel en de competitie stop werd gezet. ,,Zeker weten zullen we het nooit, maar we waren een heel eind gekomen. We hadden al een hele tijd de goede flow te pakken.” Volgens Hoeksma mede de verdienste van trainer Jan van Dijk, die in de zomer van 2019 aan het roer kwam te staan van Harkema-Opeinde. ,,Jan is de juiste man op de juiste plaats. Hij heeft een heldere visie en een duidelijk plan. Hij weet de vertaalslag naar de groep toe heel goed te maken. Als groep hebben we hierdoor grote stappen gezet. Ik ben daarom heel blij dat Jan sowieso een jaar langer blijft.”

Met grotendeels dezelfde selectie als het afgelopen seizoen dicht Hoeksma Harkema-Opeinde het komend seizoen opnieuw een rol van betekenis toe in klasse 4B. ,,De aanvulling die we krijgen komt vanuit eigen gelederen. Ik vind dat een goede zaak. Door het inpassen van eigen jongens blijft het team herkenbaar voor onze aanhang. De jongens die er bij komen zullen op termijn hun waarde gaan bewijzen, maar ze zullen tijd nodig hebben om de stap te maken.” Blij is Hoeksma ook met de competitie-indeling: ,,De vierde klasse B is een mooie competitie. Het afgelopen jaar was er een handvol ploegen die om de bovenste plaats meedeed. Het zal dan ook niet meevallen dit jaar. ODV verwacht ik veel van. Kootstertille zal ook weer hoog eindigen. Er zijn meer teams die zich goed hebben versterkt. Echt heel zwakke ploegen heeft 4B eigenlijk niet. Zo was middenmotor Ternaard ook een ploeg waar we het twee keer heel lastig tegen hadden.”

Het doel blijft evenwel promotie, daarin is Hoeksma duidelijk. ,,Op zondag was Harkema-Opeinde altijd een stabiele derdeklasser. Dat moeten we op zaterdag ook nastreven. Ik denk dat de huidige spelersgroep dat zeker in zich heeft. Als alles bij elkaar blijft, zie ik ons de komende jaren alleen maar sterker worden.” Over de diensten van Hoeksma zelf hoeft men zich bij Harkema-Opeinde geen zorgen te maken, vertelt hij: ,,Ik ben wel eens benaderd door andere clubs, maar ik heb nooit serieus overwogen het elders te zoeken. Harkema-Opeinde is en blijft mijn club!”

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 23:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 23:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?