Commissaris van de Koning opent unieke schoollocatie officieel · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Commissaris van de Koning opent unieke schoollocatie officieel

vrijdag 24 maart 2023

DRACHTEN – De eerste mbo-schoollocatie voor volwassenenonderwijs binnen ziekenhuismuren in Nederland is nu officieel een feit. Commissaris van de Koning Arno Brok opende op donderdag 23 maart 2023 de nieuwbouwlocatie van ROC Friese Poort (per 1 augustus gaat ROC Friese Poort verder met het Friesland College onder de naam Firda) op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Genodigden konden na de opening het gebouw bekijken. 

Zo’n 700 mbo-studenten krijgen sinds november 2022 al les in het gloednieuwe gebouw, waar de praktijk letterlijk achter de volgende deur zit. Met de officiële opening werd met 120 genodigden in een volle Erasmuszaal gevierd dat we samen klaar zijn voor de toekomst!  “Nij Smellinghe en Friese Poort hebben het echt waargemaakt. Een gouden zet, het fysiek bij elkaar onderbrengen in het ziekenhuis. Dichter bij de praktijk kan niet”, aldus Arno Brok.  

Burgemeester Jan Rijpstra sprak zijn lof uit over de samenwerking die ontstaan is. “Er wordt veel geïnvesteerd in ons centrumgebied, daarbij gaat de samenwerking tussen heel veel instellingen in de gemeente steeds beter. We noemen dat de Alliantie van Drachten. En kijk wat er hier gebeurt, dit is prachtig en is uniek voor Nederland.”

Symposium zorg en technologie
Naast de officiële opening verzorgden Adri Pijnenburg (trendontwikkelaars expert vmbo) en Rian Dings (directeur TechKicks) een symposium. Zij namen de zaal mee in de nieuwste ontwikkelingen binnen de zorg en technologie nu en in de toekomst. Welke impact hebben deze ontwikkelingen op ons zorgonderwijs? Ook robot ‘Maatje’ was mee. Maatje kan mensen thuis met een licht verstandelijk beperking of vergeetachtigheid helpen. De robot geeft bijvoorbeeld een seintje als iemand zijn kleren moet aandoen, een melding om medicijnen in te nemen of bewegingsoefeningen te doen. Een passend voorbeeld van alle technologische toepassingen die op ons afkomen. En sneller dan verwacht. Meebewegen met deze ontwikkelingen is daarom noodzakelijk.

Samenwerking ROC Friese Poort en Nij Smellinghe 
In 2018 begon het volgens Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter Raad van Bestuur van ziekenhuis Nij Smellinghe, met een droom. “Elkaar ontmoeten, samenwerken, denken in mogelijkheden en buiten de gebaande paden. Dan worden dromen werkelijkheid.” Vervolgens is besloten dat ROC Friese Poort en Nij Smellinghe hun samenwerking wilden intensiveren.  “Voor de regio is het van belang dat er voldoende goed opgeleide zorgmedewerkers zijn en blijven. Dankzij deze samenwerking volgen de mbo-studenten Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort hun onderwijs op een praktijklocatie. Ze maken van dichtbij mee hoe het werkt in een ziekenhuis en kunnen in Nij Smellinghe eenvoudig praktijkervaringen opdoen. Ook kan Nij Smellinghe meer zorgverleners in opleiding van ROC Friese Poort aan zich binden, mogelijk ook na voltooiing van de opleiding. Op deze manier werken we aan een oplossing voor de schaarste van zorgmedewerkers en bouwen we aan een duurzame organisatie“.

Groei volwassenonderwijs 
De laatste jaren is het volwassenenonderwijs Zorg en Welzijn binnen ROC Friese Poort gegroeid van 590 naar ongeveer 700 studenten. Veel van hen laten zich, onder meer vanwege de groeiende vraag naar medewerkers in de zorg, om- en bijscholen. Alice Muller, lid College van Bestuur ROC Friese Poort: “Een onderwijslocatie midden in het werkveld komt de kwaliteit van ons onderwijs alleen maar ten goede. Wij geloven dat studenten het beste worden opgeleid in een omgeving waar leren en de praktijk aan elkaar verbonden zijn. Door samen te werken kunnen we het onderwijs continu laten aansluiten op de veranderingen in het werkveld. Tegelijkertijd krijgt Nij Smellinghe up-to-date kennis van ROC Friese Poort mee. En ik ben natuurlijk ongelofelijk trots dat Nij Smellinghe en ROC Friese Poort samen een bijdrage kunnen leveren aan voldoende goed opgeleide zorgmedewerkers in de regio Drachten. De tijd waarin we nu leven, bewijst maar weer eens hoe belangrijk dat is.” 

Nieuwe opleiding
De twee organisaties denken in mogelijkheden. Door te dromen en de unieke gelegenheid aan te gaan, gaan praktijk en onderwijs hier hand in hand. Deze samenwerking leidde ook tot de komst van een nieuwe opleiding: Sustainable Hospitality Management, een mbo-opleiding op niveau 4. Binnen de opleiding komen zorg en horeca samen. Horeca en zorg komen steeds dichterbij elkaar te liggen: eten, drinken en verblijven zijn belangrijke thema’s in een ziekenhuis. De opleiding spring hierop in. Zo krijg je niet alleen een kruisbestuiving tussen het ziekenhuis en zorgopleidingen, maar ook met de horeca-opleidingen.  

Duurzame nieuwbouw 
Om de schoollocatie te realiseren is het ziekenhuisgebouw verder uitgebouwd o. Duurzaam bouwen is het uitgangspunt van zowel Nij Smellinghe als ROC Friese Poort. Het gebruik van duurzame en energiezuinige materialen, registratie van de materialen in een materialenpaspoort met het oog op hergebruik en een gebouwontwerp met veel natuurlijk licht, waren enkele voorwaarden voor de bouw. Het gebouw is volledig van hout gemaakt, inclusief de verdiepingsvloeren. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst.

Bijschrift foto 1: Openingshandeling van Arno Brok, Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân.
Bijschrift foto 2: Van links naar rechts: Alice Muller, Bert Kleinlugtenbeld, Jan Rijpstra en Arno Brok.
Bijschrift foto 3: Rian Dings en Adri Pijnenburg die het symposium verzorgen.

  

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Commissaris van de Koning opent unieke schoollocatie officieel · Foto('s): Eigen foto's
Commissaris van de Koning opent unieke schoollocatie officieel · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 18:00
  Ouwe Meuk
  Leo Smidt
 • 18:00 - 19:00
  Willem yn 'e Jûn
  Willem Mulder
 • 19:00 - 20:00
  Fryslân Fan
  Jaap van der Laan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Sietse Weistra
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?