Corona-effecten, online-events en bevrijding in De Weekend Nieuwsshow · Foto('s): 

Corona-effecten, online-events en bevrijding in De Weekend Nieuwsshow

zondag 12 april 2020

Er wordt dit Paasweekend in de gemeente Noardeast-Fryslân extra gecontroleerd door de politie. Ook zijn sommige plaatsen waar vorige week veel mensen kwamen, zoals de het puntje van de pier in Holwerd afgesloten. Dat alles om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar komen in deze tijd van corona. In het algemeen is burgemeester Johannes Kramer tevreden over hoe de inwoners van Noardeast-Fryslân zich houden aan de maatregelen: “Minsken geane de doar wol út, mar hâlde ôfstân. Dat jildt for 99% fan de ywenners, ik bin der grutsk op.”

De Burgerschool uit Dokkum komt met verschillende alternatieven nu evenementen op de school niet doorgaan. Ze hadden al een online webinar over hoofdbegaafdheid en komen nu met een digitale open dag, omdat de open dag op 17 maart niet doorging. Juf Eva Sinnema vertelde daar meer over en gaf ook een inkijkje in hoe de leerkrachten en leerlingen op dit moment contact houden.

Ondernemer van de Week, Herman Douwe van der Heide van Netwurkz in Hantum, vertelde over het werk van Netwurkz voor bedrijven met (veel) thuiswerkers in deze coronatijd. Er is extra capaciteit op netwerken nodig door alle gebruik van internet. Ook de streamingdiensten van zijn bedrijf komen goed van pas nu meer bedrijven hun evenementen en workshops online willen streamen.

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor de natuur om ons heen en het klimaat in het algemeen? RTV NOF’er en klimaatexpert Esther Leystra praatte ons bij. Volgens haar heeft de coronacrisis duidelijk een positief kortetermijneffect op het klimaat. Of er ook een positief langetermijneffect is, hangt deels af van onze eigen instelling. Gaan we na de crisis anders om met onze natuur en het milieu? Zijn we ons bewuster geworden van ons eigen gedrag?

Afgelopen week werd bekend dat de jubileumeditie van de Admiraliteitsdagen in Dokkum dit jaar niet doorgaat. De 10e editie wordt nu doorgeschoven naar 2, 3, 4 en 5 september 2021. Voorzitter Jan Michiel van der Gang van de organisatie vertelde over dit moeilijke besluit, waar de organisatie begripvolle reacties op kreeg. “Het wordt prachtig als we alle ideeën die we voor de viering van het jubileum van dit jaar, volgend jaar kunnen realiseren”, blikte Van der Gang alvast vooruit op de editie van 2021.

Op initiatief van GGZ Fryslân schreef Syb van der Ploeg een nummer voor alle mensen in de zorg: ‘Altijd dichtbij’. Ton Dhondt, bestuurder van GGZ Fryslân, vertelde hoe de samenwerking met Syb en alle deelnemende zorgpartijen tot stand is gekomen. In de clip doen ook zorgmedewerkers mee. De reacties op het nummer zijn positief. Dat is ook nodig in deze tijd waarin de geestelijke gezondheidszorg op een andere manier, georganiseerd moet worden. “We hebben nu veel telefonisch- en videocontact met mensen.” Dhondt geeft ook aan dat veel mensen op dit moment niet bij GGZ Fryslân terecht komen, omdat zij zich niet melden bij de huisarts. “We zien dat mensen ons moeilijker weten te vinden, terwijl het wel nodig is dat ze ons bereiken”.

Spar Herder uit Ternaard is prijsvraagsponsor deze week. Eigenaar Johannes Herder beschreef hoe de supermarkt en zijn klanten omgaan met de coronamaatregelen. “Minsken binne hiel sosjaal yn de winkel, se hâlde rekken mei-inoar.” Het is in deze coronatijd heel anders werken voor de supermarkten. “Mar it giet hiel goed”.

Janny van der Ploeg uit Westergeest is met twee kinderen thuis in deze coronatijd. Haar zoon Jarno Haarsma heeft het syndroom van Down en kan net als andere kinderen niet naar school. Hij begrijpt niet waarom dat nu niet kan. Deze week had Janny iets bijzonders voor hem bedacht; Jarno had een ‘stagedag’ in de buurt. Hij hielp buurtgenoten door glas op te halen en naar de glasbak te brengen. Janny kreeg veel positieve reacties op het verhaal van deze dag, ook van andere ouders met “Down-pubers”.

Fysiotherapeut Hilde Brouwer van Fysiopraktijk Brouwer en Ziel benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om te blijven bewegen, ook in deze tijd dat veel mensen thuis moeten blijven. Zij en haar collega’s organiseren momenteel met succes beweeglessen door het raam voor de ouderen in Talma Hoeve in Feanwâlden.

Voor wie graag een echt boek wil lenen in deze periode van meer thuiszitten hebben de bibliotheken Noordoost-Fryslân een mooie oplossing. Zij starten met een afhaalservice waarbij ‘bestelde’ boeken worden klaargelegd door bibliotheekmedewerkers. Directeur Paulien Schreuder vertelde dat niet alleen de klanten daar blij mee zijn, ook de medewerkers gaan graag weer aan de slag.

15 april is het de officiële Bevrijdingsdag van Fryslân, maar deze regio werd al op 14 april 1945 bevrijd. Burgemeester Agricola van Dantumadiel roept inwoners op die dag de vlag uit te hangen voor 75 jaar bevrijding, mede omdat veel herdenkingen en vieringen niet doorgaan. Één daarvan is een familieherdenking voor Oege Monsma. Hij was een van de burgerslachtoffers die omkwam bij de bevrijding van Dokkum op 14 april 1945. Samen met Piet Eekhoff werd hij gebruikt als menselijk schild door een groep NSB’ ers. Kleinzoon en naamgenoot Oege Monsma wilde zijn pake samen met de familie herdenken met een kranslegging. Hij vertelde het verhaal van zijn pake in deze Weekend Nieuwsshow.

Verder was er in de Weekend Nieuwsshow ook aandacht voor (vooral digitale) agendatips, met onder andere een toelichting op de live uitzending van RTV NOF van een kerkdienst komende zondag. Daarnaast vertelde Wietze Boorsma over het initiatief ‘Revival in Concert’, online concerten van Revival Events uit Kollumerzwaag.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · K30 Nieuws archief · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Noardeast-Fryslân / Dantumadiel · Achtkarspelen / Tytsjerksteradiel · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?