Crisiszaken vereisen financiële en personele aandacht gemeente Noardeast-Fryslân · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Crisiszaken vereisen financiële en personele aandacht gemeente Noardeast-Fryslân

donderdag 01 juni 2023

DOKKUM – Het afgelopen jaar heeft het college van Noardeast-Fryslân vooral ingezet op verduurzaming, het bestrijden van energie-armoede, het versneld kunnen bouwen van woningen in dorpen en de ontwikkeling van bedrijventerreinen. De wethouders hebben bovendien alle dorpen en wijken bezocht en actiepunten opgehaald. De dorpen- en wijkenfondsen hebben extra geld gekregen. De accountant is te spreken over de jaarrekening van Noardeast-Fryslân. “De gemeente toont veerkracht en zit met haar jaarrekening in een beweging van goed naar beter”, schrijft zij in een persbericht.

Veel personele inzet ging naar de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

Tegelijk vroeg de woonopgave flink capaciteit. Ook een goed verloop van oud en nieuw had bijvoorbeeld de nodige aandacht. Ondanks personele krapte zijn voor belangrijke ontwikkelingen en plannen toch stevige funderingen gelegd in 2022.

De fundering ligt, nu gaan we bouwen

Het is nu tijd voor de uitvoering van de projecten en ontwikkelingen. Zoals de ‘mienskipsoanpak’ voor jong en oud, waarbij ontmoeting een belangrijke rol speelt. Daarnaast worden zorg en ondersteuning dichterbij georganiseerd. Tegelijk wordt er hard gewerkt aan een dorpen- en wijkenagenda met bijbehorende dorpsbiografieën. Verder worden bedrijven in stelling gebracht voor het isoleren van bestaande woningen. Ook het verduurzamen van dorpshuizen en sportkantines krijgt zichtbaar gestalte. Daar wordt fors op ingezet.

Gemeente versterkt algemene reserve in maatschappelijk onrustige tijden

Net als veel andere gemeenten sluit Noardeast-Fryslân de jaarrekening ruim in de plus. Van de €11,4 miljoen gaat er €7,4 miljoen naar de algemene reserve, zo wordt aan de raad voorgesteld. Bepaalde budgetten werden niet of minder aangesproken, omdat inzet op crisiszaken noodzakelijk was. Zoals de opvang van vluchtelingen, energie-armoede en coronamaatregelen. Het Rijk stelde daarvoor geld beschikbaar. Bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bleef eveneens geld over, omdat minder mensen aanspraak op de Wmo deden. Met het aanvullen van de algemene reserve houdt de gemeente ook rekening met de kortingen vanuit het Rijk vanaf 2026. Op 22 juni wordt de raad geïnformeerd over de jaarrekening en op 29 juni wordt de raad gevraagd deze vast te stellen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio