Dagje zonder mobiel op Dockinga College VMBO GT

Maandag 03-12-2018
DOKKUM - Om leerlingen bewust te maken van de grote invloed van de mobiele telefoon en dat het af en toe wel wat minder mag, heeft het Dockinga College VMBO GT een ludieke actie bedacht: ‘de mobiel vrije dag’. Het thema van deze dag is ‘in verbinding zonder wifi.

Onderzoek heeft uitgewezen, dat mensen meer tijd met hun mobiele telefoon doorbrengen dan met hun partner of vrienden. Tieners en pubers hebben de hele wereld binnen handbereik. Letterlijk. Vierennegentig procent van de 11-17 jarigen heeft een smartphone. Een dag zonder telefoon, dus zonder WhatsApp, Google, Facebook, Snapchat, Instagram, enzovoort is voor de meesten ondenkbaar. Maar niet onmogelijk; leerlingen, docenten en schoolleiding willen dat maandag laten zien.

De mobiele telefoon heeft veel voordelen. Desondanks zijn op scholen steeds vaker de nadelen te zien; minder sociaal contact, meer onrust en minder concentratie. Tijdens de lessen ligt de mobiel in het mobiel-hotel, wat in elk lokaal aanwezig is. In de pauzes is het gebruik van de mobiel toegestaan: binnen een mum van tijd heb je in de kantine ‘mobiele eenheden’ aan tafel zitten.

Op maandag 10 december laten de leerlingen van het Dockinga College VMBO-GT de mobiele telefoon thuis of bergen deze de gehele dag op in hun leerlingenkluisje. Leerlingen worden op ludieke wijze op gecontroleerd en beloond. De pauzes duren tien minuten langer, zodat er ruimschoots tijd is om in de kantine verbinding zonder wifi te maken door samen (leerlingen en docenten) dingen te doen, zoals tafeltennissen, darten, touwtjespringen, enz. Verder wordt er in de kantine iets lekkers verkocht voor het goede doel (de hongersnood in Jemen). De actie is bijzonder positief ontvangen, toch zal het voor sommige leerlingen wel even ‘doorbijten zijn. ‘Albert Heijn Dokkum sponsort de actiedag daarom met het uitdelen van appels.

terug naar overzicht


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie