Daling WW en meer vacatures in Friesland · Foto('s): 

Daling WW en meer vacatures in Friesland

donderdag 19 mei 2016

In april nam de WW in Friesland af tot ruim 20.500 uitkeringen. In vrijwel alle sectoren van de Friese economie daalde het aantal nieuwe WW-uitkeringen. Het aantal vacatures nam verder toe. De minder ruime arbeidsmarkt biedt werkzoekenden meer kansen op het vinden van werk.

Daling WW in Friesland

Eind april 2016 telde Friesland 20.524 WW-uitkeringen. Dat is 6,2% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland daalde in april met 4,3%. Dat is een daling van 931 uitkeringen. Ten opzichte van vorig jaar verstrekte UWV in Friesland 13,9% (2.498) meer WW-uitkeringen.

Minder nieuwe WW uit en meer vacatures

Het economisch herstel blijkt vooral uit een daling van het aantal nieuwe WW-uitkeringen. In vrijwel alle sectoren van de Friese economie daalde het aantal nieuwe WW-uitkeringen.Dit was vooral het geval in de uitzendsector, bouw, vervoer en handel. Maar ook in seizoensgevoelige sectoren als landbouw en horeca nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen af. Het herstel komt ook tot uitdrukking in een toename van vacatures. In april nam het aantal openstaande online[1] vacatures in Friesland toe met 32%. In april staan vooral in de techniek veel vacatures open.

Werkgevers vaker op zoek naar personeel via sociale media

Meer vacatures en minder WW-uitkeringen bieden werkzoekenden meer kans op het vinden van werk. De manier waarop werkzoekenden en werkgevers elkaar vinden, verandert de laatste jaren echter in snel tempo. Steeds meer bedrijven zetten sociale media in om personeel te werven. Dit blijkt uit een enquête van UWV onder 4.700 bedrijven die vorig jaar vacatures hebben vervuld. Voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen en ongeschoolden, blijken relaties en open sollicitaties een goede toegangspoort tot werk. De krantenadvertentie verliest verder terrein. Hier vindt u het rapport over Personeelswerving in beeld.

Twitterbanenmarkt

Op donderdag 19 mei organiseert Twitter de Europese banenmarkt #jouwbaan! Gedurende de hele dag tweeten bedrijven uit allerlei sectoren en landen in Europa hun vacatures in een poging de beste kandidaten te vinden om de open functies te vervullen. Werkzoekenden worden opgeroepen om hun cv in 140 tekens of minder te tweeten om zich te presenteren naar potentiële werkgevers. Gedurende de dag tweeten experts op het gebied van werkgelegenheid en opleiding tips en hints over online netwerken en het binnenhalen van je droombaan. UWV doet mee als partner aan #jouwbaan en koppelt op die dag online werkzoekenden en werkgevers aan elkaar.

Overal in Nederland daling WW

In Nederland komt het aantal WW-uitkeringen eind april uit op 460.521. Dat is 5,2% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 470.163. In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen landelijk met 2,1% (9.642). Alle provincies laten een daling van de WW zien. In Noord-Nederland en in Zeeland daalde de WW de afgelopen maand het sterkst. Een jaar eerder telde Nederland 426.858 WW-uitkeringen. Daarmee steeg het aantal WW-uitkeringen in Nederland op jaarbasis met 7,9% (33.663). De stijging over het afgelopen jaar varieerde van 2,1% in Utrecht tot 16,4% in Drenthe.

Regionale verschillen

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de andere noordelijke provincies geven een vergelijkbaar beeld met dat in Friesland. In alle drie de noordelijke provincies daalde de WW in april. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal WW-uitkeringen in alle 3 de noordelijke provincies.

UWV verstrekte eind april in de provincie Groningen 16.977 WW-uitkeringen; 2,6% minder dan vorige maand. In Groningen was er het afgelopen jaar sprake van een toename van 10,8%. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe is in april met 3,0% gedaald naar 16.093. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een stijging van 16,4%.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Daling WW en meer vacatures in Friesland · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio