Dames Triumphera knokken zich naar de winst · Foto('s): Sake Beerstra
  Sake Beerstra

Dames Triumphera knokken zich naar de winst

vrijdag 11 januari 2019

In de drukbezette Van der Bijhal ontving Triumphera dames 1 afgelopen donderdag het uit Harkema afkomstige HVC-WH 2. Het was een spannende avond, op alle drie de velden liepen de eerste wedstrijden van de avond uit. Ploegen waren aan elkaar gewaagd, de vijfsetters volgden elkaar op. De formatie van trainer/coach Jan Hamstra kon dan ook pas na half tien starten met de wedstrijd.

En die start was stroef. Persoonlijke fouten en onduidelijke communicatie in het veld, zorgden ervoor dat het geroutineerde HVC-WH al snel op voorsprong kwam. De thuisploeg wist zich echter goed te herstellen en kreeg weer meer controle over het eigen spel. De pass werd beter verzorgd en de aanval tactischer ingestoken. Dit leverde een serie punten aan de zijde van Triumphera op. Als vervolgens ook blokkerend en met de serve een aantal punten wordt gescoord, kan de winst hen niet meer ontgaan in deze eerste set: 25-18.

Coach Hamstra zet z’n wisselspeelsters in. Met een selectie van negen speelsters is het soms zoeken naar de juiste balans in het wisselbeleid. HVC-WH staat onderaan op de ranglijst dus is het een uitgelezen kans om iedereen voldoende speeltijd te geven. Toch is het in het veld eerst wat onrustig in deze tweede set. Wederom worden er veel persoonlijke fouten gemaakt en staan de dames statisch te verdedigen. Ondanks een paar mooie aanvallende acties trekt HVC-WH in deze set aan het langste eind: 19-25.

Opnieuw brengt de coach een aantal veranderingen in de opstelling aan. De scherpte ontbreekt echter en HVC-WH maakt daar handig gebruik van. De gasten bouwen een voorsprong op van een punt of vijf, zes. Ze weten die lang vast te houden en zelfs nog te vergroten. Op een stand van 12-20 volgt een dubbele wissel aan de zijde van de thuisploeg. De dames weten daarop nog terug te komen tot 19-21 maar uiteindelijk bleek het niet genoeg om de winst in deze set naar zich toe te trekken. HVC-WH wint ook deze derde set.

De vierde set is dus een belangrijke, wil de thuisploeg nog een aantal punten voor de ranglijst binnenslepen. De gedrevenheid brengt een voorsprong, die de dames eigenlijk de gehele set weten vast te houden. Het foutenpercentage is beduidend lager en er wordt gevochten voor elke bal. Met nog een mooie serveserie weet de thuisploeg dan toch de vierde set te winnen.

Ook in deze wedstrijd is dus een vijfde set nodig om te bepalen wie er met de winst vandoor gaat, terwijl de klok inmiddels de elf uur ruim gepasseerd is. De wedstrijd heeft het nodige gevergd van alle speelsters. Nu blijkt dat het wisselbeleid bij Triumphera ervoor gezorgd heeft dat de speelsters net wat meer over hadden want zij winnen uiteindelijk vrij afgetekend de laatste set met 15-7. Volgens coach Hamstra waren de dames dat ook wel aan hun stand verplicht.

Door twee uitwedstrijden en een vrije week, is de eerstvolgende thuiswedstrijd pas op donderdag 7 februari a.s. om 20.15 uur in de Van der Bijhal.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00