De Bewonersraad, WoonFriesland en gemeenten ondertekenen prestatieafspraken 2021 · Foto('s): Gemeente Tytsjerksteradiel
  Gemeente Tytsjerksteradiel

De Bewonersraad, WoonFriesland en gemeenten ondertekenen prestatieafspraken 2021

dinsdag 08 december 2020

BURGUM/BUITENPOST – De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland en De Bewonersraad Friesland hebben de prestatieafspraken 2021 ondertekend. Deze prestatieafspraken geven aan welke bijdrage de verschillende partijen het komende jaar leveren aan het woonbeleid van de gemeenten. Dit is vastgelegd in de woonvisie ‘Gemeente Achtkarspelen Wonen voor jong en oud’ en de ‘Woonvisie Tytsjerksteradiel 2019-2024’. Het betreft een actualisering van de afspraken die vorig jaar gemaakt zijn.

Betaalbare duurzaamheid
Betaalbare verduurzaming van huurwoningen blijft één van de speerpunten in de onderlinge afspraken. De ambities van de partijen hiervoor liggen hoog. Voor het sociaal verhuurbedrijf en De Bewonersraad staan lage kosten voor de huurder centraal. Volgend jaar wordt gestart met de wijkuitvoeringsplannen in het kader van de Warmte Transitievisie. WoonFriesland, de Bewonersraad en bewoners worden betrokken bij het opstellen hiervan.

Betaalbaarheid
De gemiddelde huurprijs bij WoonFriesland is 499 euro per maand, landelijk is dat 544 euro. Ondanks de lage huren heeft een aantal huurders moeite om in deze tijd de huur te betalen. Oplopende schuldenproblematiek willen de partijen graag voorkomen. Door gezamenlijk te blijven focussen op vroegsignalering is er veel te winnen. Voldoende capaciteit en korte wachttijden bij het sociaal team zijn hierbij een belangrijke randvoorwaarde. De Bewonersraad ontwikkelt, in co-creatie met partijen, extra diensten voor leden met betaalbaarheidsrisico.

Corona
Partijen zetten zich in om ondanks corona de prestatieafspraken te realiseren. Zo heeft WoonFriesland de werkwijze voor het verbeteren van de huurwoningen virusveilig ingericht. De partijen volgen de corona ontwikkelingen op de voet en maken waar nodig aangepaste afspraken.

Afschaffing verhuurdersheffing
Partijen zien dat er de komende jaren een forse opgave ligt. De verhuurdersheffing zorgt ervoor dat de benodigde slagkracht hierdoor vermindert. Deze gelden kunnen niet worden benut voor nieuwbouw, betaalbaarheid, kwaliteit en verduurzaming van de sociale huurwoningen. De toegankelijkheid en de beschikbaarheid van betaalbaar wonen voor mensen met een smalle beurs staat hierdoor onder druk. Partijen maken zich daarom gezamenlijk sterk voor het afschaffen van de verhuurdersheffing en een gezamenlijk lobby, bij voorkeur in Fries verband. Met als doel, om de middelen te benutten voor de economie en de sociale volkshuisvesting in Friesland.

Op de foto v.l.n.r.: wethouders Andries Bouwman en Gelbrig Hoekstra van Tytsjerksteradiel en wethouders Margreet Jonker en Jouke Spoestra van Achtkarspelen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio