De Faam de Baas in Fogelsangh State

Donderdag 31-05-2018
FEANKLEASTER - Wie is de baas in huis? Wat is echte liefde? En wie houdt wie voor de gek? Deze vragen werden donderdagavond beantwoord in de Fries-Nederlandse komische opera “De Faam de Baas”.

Het verhaal gaat het huishouden van heer Lambertus, Serpintsje en Bokke. De heer Lambertus is een heer van stand, Serpintsje zijn bazige dienstmeid en Bokke de stille huisknecht. Een verhaal over machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen, rijke mensen en hun personeel maar ook over sterke vrouwen en de kronkelige wegen van de liefde.

De Faam de Baas is een vertaalde versie van de oorspronkelijk Italiaanse opera La Serva Padrona uit 1733. Met deze vertaling en deze voorstelling wil het gezelschap dicht bij het publiek komen. De opera is vertaald naar een combinatie van Fries en Nederlands, wat het verrassend goed blijkt te doen in dit genre. De voorstelling wordt op verschillende bijzondere, kleinschalige locaties in Friesland uitgevoerd. Opera echt dichtbij!

De Faam de Baas wordt gespeeld door verschillende Friese podiumkunstenaars: bariton Ben Brunt, Koos van der Wal, bekend als acteur in onder andere ‘Beppe bakt er niets van’ en sopraan Elizabeth Kooy. Broer de Wit speelt op het klavecimbel.

Artistiek leider en zangeres Elizabeth Kooy interviewde voor De Faam de Baas enkele ‘fammen van vroeger’. Deze verhalen boden haar inspiratie voor de voorstelling en ze kregen een plekje in het programmaboekje bij de voorstelling.

Voor Stichting OperY was dit de eerste voorstelling die zij voor het voetlicht brachten. ‘Erg spannend en leuk’, aldus Elizabeth Kooy. ‘Het was een grote uitdaging voor ons en we waren erg benieuwd of onze ideeën in de smaak zouden vallen bij het publiek. We hebben zoveel leuke reacties gekregen. Het publiek was zeer divers: van 6 tot 86 jaar, opera-kenners, opera-haters en alles ertussenin. De voorstelling is geschikt voor iedereen.  Geweldig om mee te maken’.

Na Veenklooster staan er nog de volgende uitvoeringen op het programma:

Zo 3 juni – 16:00 – Museum Martena, Franeker,
Za 16 juni – 20:00 – Grote kerk, Sloten (i.s.m. Museum Stadhuis Sloten),
Zo 17 en Wo 20 juni – 20:00 – Epemastate, Ysbrechtum (20 juni uitverkocht)

Kaartverkoop via www.defaamdebaas.nl

terug naar overzicht
De Faam de Baas in FeankleasterDe Faam de Baas in FeankleasterMeer foto's en info: www.rtvnof.nl
© Foto's: Tim Groeneveld, timsfotos.nl

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie