De geest van It Kollumer Oproer

Maandag 21-10-2019
KOLLUM - Na het grote succes van It Kollumer Oproer in juli was er op zaterdagavond 19 oktober 2019 opnieuw een oproer. Diverse geesten uit de tijd van Salomon Levy en Jan Binnes kwamen tot leven en dwaalden rond tussen Oudwoude en Kollum.

Een grote trom werden zorgde voor de start van de tocht. Dit leidde tegelijk tot de opwekking van de diverse geesten zoals de in de steek gelaten vrouwen van Salomo Levi met hun kwade moeder. Ook de heren Sonnema, Joustra en Beerenburg bleken niet in hun beste humeur te zijn en er was geen sprake van een heerlijk onderonsje.

Hiervan bijgekomen kwamen de deelnemers bij een boerderij franse herauten tegen die hen meesleepten in een boerderij waar ze te maken kregen met opstandige boze boeren en burgers en de eerste onthoofding van die avond plaats vond.

Daarna voerde de tocht langs donkere paden, waar ze onder andere nog achterna gezeten werden door friese paarden, richting het Paradyske tussen Buitenpost en Kollum, maar bleek allesbehalve paradijselijk. Men werd ‘verrast’ door lekkere eetbare vingers en ogen.

Tot overmaat van ramp kwam men op de Tollingasingel nogmaals kwade burgers tegen die een zondebok zochten voor dit oproer veroorzaakt door de deelnemers. Deze zondebok werd op gewelddadige wijze ontvoerd en verderop gruwelijk vermoord waarbij de kop letterlijk rolde.

Nadat de geesten zich terugtrokken hadden, kon iedereen na een vreedzame hereniging even bijkomen op het sportcomplex van organisator KV Invicta. Deze kon terugkijken op een geslaagd evenement met vele positieve reacties

terug naar overzicht
De geest van It Kollumer OproerDe geest van It Kollumer OproerMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sytske


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie