De Klyster wint landelijke Henk Klein Award 2018 · Foto('s): Persfoto GDO
  Persfoto GDO

De Klyster wint landelijke Henk Klein Award 2018

maandag 05 november 2018

Het Natuur- en milieu-educatiecentrum (NME) De Klyster uit Noordoost Friesland ontving afgelopen vrijdag de Henk Klein Award 2018 voor het project Underweizzz. Dit is een landelijke prijs van de Vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO). De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een NME-organisatie die de samenwerking zoekt met bewoners, ondernemers, en het onderwijs op een actueel thema; in dit geval biodiversiteit in de Friese bermen.

Underweizzz
De prijs is uitgereikt tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van de Vereniging GDO. De Klyster laat met het lessenpakket Underweizzz alle Friese basisschoolkinderen van groep 7 en 8 ontdekken hoe essentieel de natuur is voor het leven en dat biodiversiteit van groot belang is voor de voedselvoorziening. Dit gebeurt op verhalende wijze en door de kinderen letterlijk de berm in te sturen om te kijken wat er groeit en bloeit.

Juryrapport
Volgens de jury is het initiatief vernieuwend en geschikt voor landelijke opschaling. “De Klyster betrekt met Underweizzz op een ludieke en eigentijdse manier diverse doelgroepen. Het nut van groene en bloeiende bermen wordt bij iedereen duidelijk. Het project staat als een huis!”, aldus juryvoorzitter Jacqueline van Dongen. Marjolein Staal, coördinator van De Klyster en bedenker van het project, is erg blij met de lovende woorden. “Alle Friese NME-Centra hebben meegedaan aan het project en ik hoop van harte dat Underweizzz de komende jaren voor alle basisscholen in heel Nederland beschikbaar komt. Los van de noodzaak, gun ik ieder kind het geluk en plezier dat je ervaart als je naar bloeiende bloemrijke bermen kijkt”.

Zeven nominaties
Er waren zeven genomineerde inzendingen uit het hele land voor de Henk Klein Award 2018. Volgens de jury stuk voor stuk opvallend mooi en krachtig in hun eigenheid.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact