De Twee Kastelen 1 remiseert met Lasker 2

Maandag 11-11-2019
SINT JACOBIPAROCHIE - Het eerste team van schaakclub De Twee Kastelen uit Buitenpost speelde deze vrijdagavond de verre uitwedstrijd tegen Emanuel Lasker 2 in Sint Jacobiparochie. Lasker heeft voor een kleine gemeenschap een erg sterke schaakclub: er speelt een achttal landelijk op hoog niveau, en in de Friese schaakbond doet het eerste viertal mee om het kampioenschap in de hoofdklasse.

Het tweede team van Lasker speelt (net als DTK 1) een niveau lager en is vaak een pels in de luis van DTK. De voorgaande vier wedstrijden eindigden tussen deze twee teams eindigden elk in een gelijkspel, en ook deze avond werd het 2-2. Aan bord 4 ging Pieter Bronsema in de opening in de fout tegen routinier Johnny Diekstra. Bronsema kwam in de problemen op de d-lijn en verloor al gauw beslissend materiaal: 1-0 voor Lasker. Aan bord 1 speelde Jeroen Weggen tegen oud-DTKer Hans Kemperman (deze was in 1999 nog clubkampioen van DTK). Weggen stond de hele partij beter en offerde later een stuk tegen twee verbonden vrijpionnen. Deze vrijpionnen bleken niet te stoppen, dus hield Kemperman het voor gezien (1-1).

De overige twee partijen duurden tot het laatste speeluur. Bart Lemstra manouvreerde aan bord 2 lang tegen Thijs Tuinstra, lokte verzwakkingen uit in diens koningstelling en wist uiteindelijk een geforceerd mat op het bord te krijgen: 2-1 voor DTK. Als laatste was Sven Broersma nog bezig tegen Jacob Strikwerda. Broersma offerde in de opening een pion maar speelde het vervolg niet helemaal accuraat, waardoor hij geen compensatie voor de pion kreeg. Strikwerda wist de dames te ruilen en speelde het vervolg prima uit, waardoor er een 2-2 eindstand op het bord kwam.

Gezien het geringe ratingverschil was het gelijkspel niet helemaal onverwacht, toch is dit teleurstellend voor DTK dat nu reeds 3 matchpunten achterstaat op koploper Sneek. De volgende competitiewedstrijd van DTK is in december tegen het 2e van Schaakclub Leeuwarden, maar tussendoor vindt er nog een bekerwedstrijd plaats tegen Bakkeveen 2. Misschien dat er dan wel een keer kan worden gewonnen.

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie