Denktank Slimme groei lanceert ‘De Friese code’ · Foto('s): Pexels
  Pexels

Denktank Slimme groei lanceert ‘De Friese code’

dinsdag 07 mei 2024

BURGUM – De denktank ‘Slimme groei in de gastvrijheidssector’ heeft onlangs ‘De Friese code’ gepresenteerd. Met ‘De Friese code’ wordt ervoor gezorgd dat plannen binnen de gastvrijheidssector voldoen aan verschillende criteria waarmee slimme groei kan worden gerealiseerd. Dat houdt in: groei waarbij zowel welzijn, economie als ecologie in balans zijn en blijven.

Gastvrijheidsexpert Geesje Duursma is vanuit de denktank betrokken bij het realiseren van ‘De Friese code’:,, Voor een Fryslân waarin het fijn wonen, werken en leven is, is het nodig om de gastvrijheidssector te laten groeien. Er zijn nog heel veel groeimogelijkheden. Bijvoorbeeld op het gebied van streekgebonden eten hebben we goud in handen. Maar niet alle groei is wenselijk. Sommige groei gaat ten koste van de natuur of zorgt voor een verschraling in het aanbod. Dat is groei die we niet moeten willen. Vaak wordt er in Fryslân gezegd ‘dat het hier geen Giethoorn moet worden’ wanneer er gesproken wordt over groei in toerisme en recreatie. Dat is ook precies wat met ‘De Friese code’ bewerkstelligd wordt. De Friese code is ontwikkeld voor gemeenten en provincie. Zij kunnen plannen op het gebied van toerisme en recreatie toetsen aan deze code. Voldoet een plan aan de code? Dan wordt er slimme groei mee gerealiseerd.”

Domme groei?

Bestaat er dan ook zoiets als ‘domme groei’? ,,Ja, dat is er zeker”, stelt Duursma. Om een voorbeeld te nemen van groei die niet wenselijk is, noemt Duursma de opkomst van grootschalige vakantieparken. ,,Wat je veel ziet bij grootschalige vakantieparken, is dat het allemaal meer van hetzelfde is. Er wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar een streekeigen bouwstijl. Je zou eenzelfde vakantiepark zo ergens in Frankrijk neer kunnen zetten.”

Wat wel wenselijk is, is om te kijken naar het landschap waarbinnen de plannen binnen de recreatie- en toerismesector ontwikkeld worden. Ook is het goed om te bekijken wie er precies beter worden van een plan, of het geld in de regio blijft, of een dorp of omgeving er mooier van wordt en of het bij Fryslân past, nu en in de toekomst. ,,Wat we ook een belangrijke vraag vinden om te stellen is: “Wat vindt de grutto ervan?” We hebben daarbij de grutto gekozen omdat dat de nationale vogel is, maar eigenlijk geldt de vraag voor alles wat leeft in de natuur.”

Breed bruikbaar

De Friese code is niet alleen bruikbaar voor de gastvrijheidssector, stelt Duursma. ,,Ook bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen zou de code gebruikt kunnen worden. Kijk bij het inrichten van bedrijventerreinen ook hoe je recreatie- en toerisme hierin kunt implementeren. Misschien is het wel mogelijk om hier een mooi fiets- of wandelpad aan te leggen dat aansluit op omliggende natuur.”

Bij De Friese code zijn ‘water en bodem sturend’. ,,Daarmee bedoelen we dat bij ontwikkelplannen goed gekeken moet worden naar de omgeving.  ‘Op’e Klaai of yn de Wâlden’ ben je in een heel andere streek van Fryslân dan bijvoorbeeld in de Stellingwerven of in het merengebied. De kernmerken van het landschap geven de regionale geschiedenis weer en dat is wat naar boven mag komen. Zo voorkom je eenheidsworst en past het beter bij ‘de mienskip.” Duursma hoopt dat alle beleidsmedewerkers van gemeenten en de provincie het pamflet waarop De Friese code wordt uitgelegd op hun bureau zullen leggen en ter harte zullen nemen bij de totstandkoming van ontwikkelingen in de sector.

De onafhankelijke denktank heeft zichzelf inmiddels opgeheven. De denktank bestond naast Duursma uit Martin Boisen, Elke Dens, Gertjan Elzinga, Stefan Hartman, Elizabeth Pilat, Peter de Ruyter, Kees Terwisscha van Scheltinga en Ingrid van de Vegte.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?